Neval Çolak Arslan

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2020 yılı Kasım ayında, 2021 yılını afet eğitim yılı ilan ederek, 81 il afet planının 2021 yılı sonunda tamamlanacağını, 2021 yılının afet eğitim yılı olacağını ve milyonlarca insana afet eğitimi verileceğini belirtmişti.

Bu kapsamda Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Muğla genelinde, 2 ayda 11 bin kişiye ‘’Afet farkındalık eğitimi’’ verildi. 2009 yılından 2021 yılına kadar ise toplam 82 bin kişiye eğitim verildiği belirtildi.

Kurumsal hedeflerinin, afete dirençli bir toplum oluşturmak olduğunu dile getiren, Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürü İsmail Özkan, 2021 yılında 600 bin 455 kişiye eğitim vereceklerini kaydetti.

“DEPREM SİMÜLASYON TIRI MUĞLA’DA”

1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri ve 2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında Muğla’ya İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı kanalıyla deprem simülasyon tırını istediklerini, 8 Mart Pazartesi ve 9 Mart Salı günleri deprem simülasyon tırının Menteşe’de olacağını belirten İl Müdürü Özkan, “1 Mart ile 15 Mart tarihleri arasında deprem simülasyon tırımız ilimizde açık alanda ve pandemi kuralları çerçevesinde vatandaşlarımızın kullanıma açılacak. Tırımız 1-2 Mart günü Marmaris’te, 3 Mart Köyceğiz, 4 Mart Dalaman, 5 Mart Fethiye. 8-9 Mart Menteşe Merkez, 10 Mart Yatağan, 11 Mart Milas ve 12 Mart Bodrum’da olacak. Diğer ilçelerimize süre yetişmiyor. İlçeleri belirlerken, hem yol şartlarını hem de nüfus yoğunluğuna göre belirledik” dedi.

“1-7 MART DEPREM HAFTASI STANDLARI KURULACAK”

Öte yandan Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri Rüya AVM ve Sınırsızlık Meydanı olmak üzere stantlar kurulacağını söyleyen İl Müdürü Özkan, “Bu önemli haftayı dolu, dolu geçireceğiz. Sınırsızlık Meydanı ve Rüya AVM’de kuracağımız standa broşür dağıtacağız ve orada da afetler konusu ile ilgili bilgi alabilecekleri her şey olacak. Deprem yaşandığında ilk 6 saat ne yapılması gerekiyorsa her şey o broşürlerde yer alacak ve kurtarmaya yönelik araçlarımız tanıtılacak” diye konuştu.

 “DEPREM HAFTASINDA 230 KİŞİYE AFET EĞİTİMİ”

Deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası olmak üzere 3 çatı altında AFAD’ın görevleri olduğunu dile getiren İl Müdürü Özkan, 1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Afet Farkındalık Eğitimi ağırlıklı bir program hazırladıklarını ifade etti.

Marmaris Çıldır Mahallesi’nde temizlik çalışması gerçekleştirildi Marmaris Çıldır Mahallesi’nde temizlik çalışması gerçekleştirildi

Toplam 230 kişiye Afet Eğitmen Eğitimi verileceğini belirten Özkan, “Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri Dalaman’da gönüllü eğitmen olmak isteyenlere Afet Eğitmen Eğitimlerimiz var. Fethiye, Ortaca ve Köyceğiz’deki gönüllü eğitmenlerimize yönelik eğitim verilecek. Toplam 120 kişi eğitilecek. Eğitim verdiğimiz kişiler, Çarşamba günü sınav olacak. Dersi anlamış mı ve bizim anlattığımız gibi vatandaşa anlatabilir mi diye bakacağız. Eğitimden geçerlerse; sertifikalarını vereceğiz ve daha sonra bu kişiler kendi mahallelerinde, kurumlarında, öğretmense okulunda bizim adımıza eğitmenlik yapacak. Deprem öncesi bizim eğitim alanında elimiz kolumu olacaklar. 2-3 ve 4 Mart’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde Muğla’nın Kuzey ilçeleri olmak üzere 110 kişiye de burada gönüllü Afet Eğitmen Eğitimi verilecek. Pervin Hanımla da görüşüp, Cuma günü de yapabilirsek bir okulda da tatbikat yapacağız” diye konuştu.

“PLANIMIZ ZARARI EN AZA İNDİRME”

AFAD olarak görevlerinin sadece kurtarma ya da afet evlerini yapmak olmadığına dikkat çeken İl Müdürü Özkan,  “Vatandaşlarımızı afetlere hazırlama, zararını en aza indirme yönünde planlarımız ve uygulamalarımız var. Bunların en başında gelen de eğitim ayağımız. Eğitim ayağımız kapsamında her yıl okullara, kurumlara giderek eğitimler veriyoruz. Mümkün oldukça vatandaşlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu yıl yeni bir adımla devam ediyoruz. Bu yıl önceliğimiz vatandaş ve kamu kurumları. Hedefimiz Türkiye’nin tamamında afetlere hazır bir toplum oluşturmak” dedi.

“TOPLANMA VE BARINMA ALANI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Toplanma ve barınma alanları ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Özkan, “Toplanma yerlerinin sayısı artırılacak ve toplanma alanı her vatandaşın evine yakın olacak şekilde belirlenecektir. Barınma alanı çok hassas ve ince düşünülmesi gereken bir durum. Barınma alanlarında ise olası bir durumda belki biz oraya konteyner koyacağız ve mağdur vatandaş evi yapılana kadar orada kalacak. Elektrik, su ve internet gelebilecek alanları seçerek barınma alanı olarak belirleyeceğiz ve konuya ilişkin ilgili kurumlarla da görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

“82 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ”

“2021 Afet Eğitim Yılı olarak ilan edilmesiyle, kişilerin afetlerden az zararla çıkması için eğitimlerimiz devam ediyor” diyen İl Müdürü Özkan, “2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında ilimizde 2 ayda 11 bin kişiye gönüllü afet eğitim verildi. 2009 yılından 2021 yılına kadar ise toplam 82 bin kişiye eğitim verildi. Bu yıl 600 bin 455 kişiye eğitim vereceğiz inşallah. AFAD’ın bütün yaptığı işler içerisinde ana temeli afetlere dirençli toplum oluşturmaktır” diye konuşmasını sonlandırdı.