Ailesinin özel izniyle ilk kez kamuoyuyla paylaşılan Cevat Şakir Kabaağaçlı görüntüleri ile tüm dünyadan tasarımcılar, Merhaba Günü Logo Yarışmasına davet ediliyor.
Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışmasının basın duyurusu Halikarnas Balıkçısı’nın 133. doğum yıl dönümünde Bodrum Deniz Müzesi ve bağlı olduğu Bodrum Belediyesi tarafından mezarı başında anma programıyla gerçekleşti.
Halikarnas Balıkçısı’nın Cevat Şakir Mahallesi Gönül Tepe Mevkiinde bulunan mezar alanında yapılan basın duyurusuna Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Arif Yılmaz ve kent konseyi üyeleri, Bilgi Yayınevi Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Örs, İletişim Danışmanı Ömer Durmaz, Myra Ajans ve Hemzemin Sosyal Fayda Platformu Başkanı Rauf Kösemen, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu şunları söyledi:
“Halikarnas Balıkçısı’na ait özel koleksiyon ve en zengin arşiv malzemesi müzemizde bulunuyor. Balıkçı’ya ait içeriğimiz geliştikçe gelişiyor ve bu içerik, bir Halikarnas Balıkçısı Müzesi’ne doğru evriliyor. Kentleri simgeleyen kişiler vardır, Halikarnas Balıkçısı da öyle ama bir kişiden çok bir akım. Bu düşüncelerle ve onunla ilgili müze içeriğimize istinaden, bünyesinde faaliyet gösterdiğimiz Bodrum Belediyesi olarak senede iki sefer, doğum ve ölüm yıl dönümlerinde anma programları oluşturuyoruz. Geçtiğimiz sene, Belediye Başkanımız Sayın Aras, 17 Nisan’da Merhaba Gününü ilan etmişti. Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan’ı bundan böyle Merhaba Günü olarak belleğimize işleyelim ve bu kelimenin güzelliğini işlerimize uyarlayalım istiyoruz. Bunun ilk adımı olarak yerelden evrensele bir adım atalım dedik. Biraz sonra dinleyeceğiniz kişilerden oluşan başarılı bir ekiple dijital bir kampanyayla Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışmasıyla Merhaba Gününün logosunu aramaya başlıyoruz.”
Projenin iletişim danışmanı Ömer Durmaz ise yaptığı konuşmada, “Cevat’ın oğlu Şakir’i, Şakir’in oğlu Cevat’ı anmak üzere bir aradayız. Başkanımız Sayın Ahmet Aras’a ve sayın Müze Müdürümüz Selen Cambazoğlu’na davetleri için teşekkür ediyorum. Güzel bir yarışma düzenlediğimizi ve ilerleyen zamanlarda faydasını göreceğimiz bir projeye imza attığımızı söylemek istiyorum. Halikarnas Balıkçısı çok dil bilen, çok uluslu, çok katmanlı bir hayat sürdüğü için farklı dillerden ve farklı kültürlerden çok fazla insanla temas etmiş ve herkese ilk sözcüğü ‘Merhaba’ olmuş. Biz de bu yarışma ile birlikte Balıkçı’nın Merhabasını ölümsüzleştirmek için güzel bir adım atmış olduk” dedi.
Myra Ajans ve Hemzemin Sosyal Fayda Platformu Başkanı Rauf Kösemen yaptığı konuşmada ise “Benim bu projedeki görevim bir yandan iletişim kampanyasını yürütmek. Diğer yandan da bu kampanyanın sosyal fayda üretebilir hale gelmesini sağlamak. Balıkçı sekiz dil biliyor. Ortadoğu dillerinden batı dillerine kadar geniş bir yelpaze bu. Yaşadığı süre boyunca, tıpkı Anadolu’nun doğu ve batı coğrafyaları arasında bir köprü olması gibi bu diller arasında canlı bir köprü oluyor. Bu yarışma ile bizim yapmak istediğimiz şey de aslında bu köprüyü geliştirmek ve sosyal fayda yaratacak bir yol haline getirmek. Merhaba kelimesini sosyal sorunlara yönelik karşılaşmalarda sembolleştirmek” diye konuştu.
Halikarnas Balıkçısı’nı tanımak, çalışmalarından feyz almak ve gelecek nesillere taşımak için yazılı eserlere daha çok ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras şu ifadelere yer verdi:
“Merhaba tabiri, günümüzde bir sevgi dili olarak nitelendirilmelidir. Ayrışma ve nefret dilinden bir an önce kurtulup toplumun her kesimini kucaklayan bir ruh hali içine girmeliyiz. Cevat Şakir Kabaağaçlı sürgün olarak geldiği Bodrum’da doğasıyla insanıyla sahip çıkmış, kimseyi ötekileştirmeden, Merhabasıyla gönüllerde yer etmiştir. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda, düzenlediğimiz Akdeniz Edebiyat Günleri çerçevesinde, 17 Nisan’ı ‘Dünya Merhaba Günü’ ilan etmiştik. Şimdi bugün ise Balıkçı’ya ve Bodrum’a yakışır bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Deniz Müzemizin öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması’nı organize ediyoruz. Böylesine anlamlı bir günde, Bodrum’a yakışan bir çalışmayı sizlerle paylaşmaktan da ayrıca memnuniyet duyuyorum.”