Yapılan ÇED toplantısında gergin anlar yaşandı. Kavga çıktı, kavgayı polis önledi. Toplantı yarım kaldı.

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde ki Kumbahçe Mahallesi’nde ki gemi yanaşma iskelesinin yeni proje ile büyütüleceğini ve Giritli Teyze ve Kumbahçe  Halk Plajlarının  içine alınarak Bodrum Yolcu Limanı A.Ş. tarafından yapılması istenen Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi haline getirmek için  Deniz Ticaret Odası’nda bulunan konferans salonunda ÇED toplantısı düzenlendi.

Büyükşehir’den Öğrenciler İçin ‘Muğla’nın Fidanları’ Projesi Büyükşehir’den Öğrenciler İçin ‘Muğla’nın Fidanları’ Projesi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü memurları ÇED raporunu hazırlayan şirket temsilcilerinin sunumu ile başlayan başında toplantıya katılan 20 STK temsilcisi, vatandaşlar, kaptanlar, turizmciler ve halk “Kumbahçe’de Marina İstemiyoruz” Kumbahçe’deMarina Cinayettir”, Kumbahçe’de İskele İstemiyoruz”,“Halkın Plajlarına Marina istemiyoruz” yazılı dövizler açtı, alkışlar ve yuhalamalarla toplantıyı protesto etti.

ÇED Raporunu hazırlayan şirketin çevre mühendisi sunumunu yaparken verdiği bilgilerin yanlış olduğunu belirten TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan “Siz nasıl mühendis nasıl meslektaşsınız, halkı kandırmaya yanlış bilgiler vermeye utanmıyormusunuz, utanın utanın, projeyi hazırladığınız bölgede iki halk plajı ve denizlerin oksijen deposu Poseidon deniz çayırları var, hem karadan hem denizden yaratacağınız doğa katliamını, halka vereceğiniz zararı buradan anlatmıyorsunuz, dosya eksik ve yanlışlarla dolu. Bu dosyayı hazırlarken utanmadınız mı. İnsanlar denize girmek için sahil işgal eylemleri yaparken aynı bölgeye siz geliyorsunuz, yeter artık yeter bıktık sizden bıktık. Bu projeyi tek bir Bodrumlu bile istemiyor ” diyerek tepki gösterdi.

Proje kapsamında kazıklı iskeleler, yüzer iskele ve pontonlar, 10 metre eninde 240 metre uzunluğunda iskele, 2 adet 150 metrekare dolfin, bir adet 140 metre, 2 adet 115 metre rıhtım, 3 ayrı rıhtım ve 314.5 metre kazıklı iskele yapılacağı belirtildi.

İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği Başkanı Korhan Bilgin yaptığı konuşmada, projeyi savunup “Kuşadası liman projesine de zamanında çevreciler ve vatandaşlar karış çıkmış tepki göstermişti, niye karış çıktığınızı bilmiyor musunuz” deyince, Bodrumlular Bilgin’e çok sert tepki gösterdi, daha fazla konuşmasına izin vermedi.

Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk ise 450 yat kapasiteli proje için hazırlanan 490 sayfalık ÇED dosyasının yanlışlarla, eksiklerle ve halkı kandırmaya yönelik bilgilerle dolu olduğunu belirterek “Aslında bu dosyaya bakılınca bu toplantının yapılmaması gerekir. Çünkü 490 sayfalık dosyada tek bur kamu, halk adı veya yararı geçmiyor. Bu proje iskele filan değil resmen marina projesi,  siz kimi kandırıyorsunuz. Projede sürekli varlıklı insanlar varlıklı insanlar adı geçiyor. Burada sadece varlıklı insanlar mı yaşıyor. Marinaların halka hiçbir faydası kamu yararı yoktur. 490 sayfalık dosyada bir kez dahi kamu, halk, kamu yararı kelimeleri kullanılmamıştır. İktidarın amacı şu, bir yeri kullan sömür tüket bitir ve terk et. Bunlar çekirge sürüsü gibi Marmara’yı bitirdiler sıra Ege’ye geldi” ifadelerini kullandı.

Halkın arasına oturup ve şirketi destekleyen konuşmalar yapmak isteyen 2 kişiye vatandaşlar sert tepki gösterince, toplantıyı terk etmek zorunda kaldılar. Toplantı sloganlar ve tepkilerle devam etti.

TMMOB Bodrum Şubesi adına açıklama yapan Çevre Mühendisi Ahmet Acar ise hazırlanan ÇED dosyasının gerçekleri yansıtmadığını belirterek “Proje ile ilgili su, gürültü, atıksu ,arıtma, trafik, karada oluşturulacak işletmelerin sorunlarından hiç bahsedilmemiş. Katı atık, atık su, içme ve kullanma suyu, inşaat ve işletme aşamasında kullanılacak makina ve ekipmanların hesaplamalarının diyalektik olması gerekir. Kıyı Kentlerinde İklim Değişikliğinin Etkilerinin İncelenmesi Kumbahçe Mahallesi Örneği Aralık 2022 tarihli uluslararası yayınından bahsedilmemiş. Yayında yer alan Kumbahçe Mahallesi Kıyı taşkın modellemeleri, hidroloji haritası incelendiğinde burada böyle bir projenin yapılamayacağı anlaşılacaktır” dedi.

TUTANAK KÂĞIDI YIRTILDI

Bakanlık temsilcilerinin kontrol etmekte zorlandığı toplantıda, toplantının yapıldığına dairtutanak tutulmak istenince gerginlik çıktı. Salonda bulunan tutanak kâğıdını alarak yırtıp yere attı. Bakanlık temsilcileri ve ÇED dosyasını hazırlayan şirket temsilcileri kaçarcasına toplantıyı terk etmek zorun kaldı. Toplantı sivil toplum örgütlerinin toplantının yapılamadığına dair hazırlanan tutanağın imzalanması ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi