Gündem

GELENEKSEL MUĞLA TARHANA FESTİVALİ’NİN 6.SI DÜZENLENDİ

​​​​​​​Muğla’nın Menteşe ilçesinde, Muğla İçin Gelecek Platformu (MİG) tarafından geleneksel hale getirilen Muğla Tarhana Festivali’nin bu yıl 6.sı düzenlendi. Saburhane Meydanı’nda, Muğla’ya özgü kültürel değerlerin başında gelen, içindeki börülce, yoğurt, kırmızı biber, kemikli et ve sarımsağıyla Muğlalılar için yağmurlu havaların iksiri olan Tarhana, vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Tarhana alabilmek için adeta birbiriyle yarışan vatandaşlar izdiham oluşturdu.

Muğla İçin Gelecek Platformu (MİG) tarafından, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla, Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Menteşe Kaymakamlığın destekleriyle geleneksel hale getirilen Muğla Tarhana Festivali’nin bu yıl 6.sı Saburhane Meydanı’nda düzenlendi.

Değirmendere Kanyonuna yürüyüş ile başlayan etkinlikte, Ahi Sinan Folklor Araştırma Spor Kulübü Kadın ekibi ve genç erkek ekibi geleneksel oyunlar sergiledi.

Tarhana kazanlarının kaynadığı etkinliğe; AK Parti MKYK üyesi Yelda Erol Gökcan, CHP Muğla Milletvekilleri Cumhur Uzun ve Gizem Özcan, İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, MSKÜ Rektör Yardımcısı Celal Ateş, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Güven, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Muğla İçin Gelecek Platform üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yaptığı konuşmada Muğla Tarhanası’nın birleştirici özelliği olduğuna değinen Muğla İçin Gelecek Platformu Dönem Başkanı MSKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feray Koca, Muğla kentine vizyon katabilmek için çalışmalar içinde yer aldıklarını söyledi.

“MUĞLA TARHANASI, BİRLEŞTİRİCİ VE SİMGESEL BİR ÖNEM TAŞIMAKTA”

Koca, konuşmasında şunları söyledi:

“Bir sivil toplum dayanışması olan platformumuz, kurulduğundan bu yana öz değerlerimizi ortaya çıkaran, sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmayı, toplumun yararına çalışmaları desteklemeyi ve farklı platformlar arasında arabulucu olarak iletişimi güçlendirmeyi, halkımız ve kurumlar ile eşgüdüm içinde Muğla kentine vizyon katabilmek için çalışmalar içinde yer almayı hedefledik. Bize, ‘Neden hep Saburhane Meydanı, neden Tarhana?’ diye soruyorlar. Muğla Tarhanası, bizler için birleştirici ve simgesel bir önem taşımakta. İçindeki bileşenleri ve yapım özellikleriyle yerel ve doğal üretime referans veriyor. Yerel üretimin bilince olarak, bu nedenle festivalimizde yerel ve doğal ürünü destekliyoruz. Her yıl Saburhane Meydanı’nda gerçekleştirerek de ilçemizin tarihi ve kültürel değerlerine de vurgu yapmaktayız.”

“CUMHURİYET’İMİZİN 100.YILINI FESTİVALİMİZDE YAŞATMAK İSTEDİK”

“Bu sene Ekim ayının ayrı bir önemi var. Cumhuriyet’imizin bu sene 100.yılını yaşarken, festivalimizde de bu gurur ve heyecanı yaşatmak istedik. Bugün ortak bir değer etrafında buluşabiliyorsak bunu 100 önce kurtuluş mücadelesi veren, bu vatanın kahraman evlatlarına borçlu olduğumuzu biliyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Cumhuriyetin ilan edildiği gün, herkes ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diye bağırmıştı. 100 yıl sonra bugün yine aynı duyguları yaşıyoruz.”

Çeşitli stantların kurulduğu Tarhana Festivali’nde yüzlerce kişiye yaş ve sıcak tarhana ikram edildi. Tarhana almak için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, tarhana alabilmek için adeta birbiriyle yarıştı.

Daha sonra Fettah Bardakçı ile ‘Tarhana’ sohbeti yapıldı. Davul zurna dinletisi ile devam eden festivalde çocuklar için resim ve yüz boyama etkinliği de yapıldı.