Slow Food hareketi tarafından 26-30 Eylül tarihleri arasında İtalya Torino’da düzenlenen Terra Madre Fuarı’na Türkiye’den de üreticiler katıldı. Fuarda Güney Türkiye mutfağı ve Türkiye’nin zeytin ırklarının bazıları tanıtıldı. Bu iki etkinlik kapsamında İzmir’in Erkence zeytini kadim üretim havzalarından elde edilen Sevilma Presidium Zeytinyağı’nın tadımı da gerçekleşti.

Sevilma Presidium tadımına Slow Food hareketinin önemli zeytinyağı degüstatörü Angelo Lo Conte de katıldı. Lo Conte, Sevilma Presidium serisinde, “Seferihisar bölgesinde bulunan yabani kekiklerin ve bademlerinin kokusu ve aromasının çok belirgin hissedildiğini” söyledi.

Slow Food tarafından “Presidium” unvanı verilen çok az sayıda zeytinyağı bulunuyor. Bunların büyük kısmı İtalya’da, yalnızca biri Türkiye’de üretiliyor. Türkiye’de Presidium unvanını taşıyan Ege Kadim Üretim Havzaları zeytinyağının temel özelliği, dikilmeyen ve sulanmayan, yalnızca yabani zeytinlere aşılanarak üretilen eksi Anadolu zeytinlerinden elde edilmesi.

Sevilma Zeytinyağları’nın kurucusu Dr. Güven Eken, “Terra Madre, sadece bir fuar değil, aynı zamanda doğayla uyumlu gıda üretiminin dünya genelinde yaşaması için Slow Food’un başlattığı uluslararası bir hareket. Sevilma, bu değerleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için kuruldu ve bu yıl Terra Madre’deki benzeri binlerce başka ürün arasında yerini aldı. İzmir’in yüzlerce yaşındaki Erkence zeytinlerinden elde ettiğimiz Sevilma Presidium ile, doğanın bize sunduğu bu eşsiz lezzeti dünyayla paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Terra Madre, doğayla uyumlu kadim tarım kültürünün önemini bir kez daha hatırlatıyor. Dünya Slow Food hareketinin bir parçası olmanın ve doğadan sofraya sağlıklı lezzetler üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Sevilma, Ege’nin kadim üretim havzalarındaki asırlık zeytinlerden elde edilen erken hasat Presidium serisini çok yakında internet üzerinden satışa çıkaracak.

Terra Madre Hakkında

Terra Madre, Slow Food hareketi tarafından düzenlenen uluslararası bir gastronomi etkinliğidir. İlk olarak 2004 yılında düzenlenen bu etkinlik, dünyanın dört bir yanından gelen çiftçileri, balıkçıları, küçük gıda üreticilerini ve şefleri bir araya getiriyor. Etkinlik, doğayla uyumlu tarım ve geleneksel gıda üretim yöntemlerini desteklemeyi amaçlıyor. İki yılda bir düzenlenen Terra Madre, katılımcılara çeşitli konferanslar, atölye çalışmaları, tadım etkinlikleri ve pazarlarla dolu beş gün sunuyor.

Slow Food Hakkında

1986 yılında İtalyan Carlo Petrini tarafından başlatılan Slow Food hareketi, hızlı tüketim alışkanlıklarına karşı geleneksel ve yerel yemek kültürlerini korumayı amaçlıyor. Hareket, sağlıklı, temiz ve adil gıda üretimini teşvik ediyor. Slow Food, yerel ekosistemlerin korunmasını ve gıdaların tarladan sofraya kadar olan tüm aşamalarına değer verilmesini savunuyor. Bu hareket, gıdaların üretiminde ekosisteme saygı gösterilmesini ve yerel üreticilerin desteklenmesini önemsiyor. Dünya genelinde 160’tan fazla ülkede etkin olan Slow Food hareketi, gıda topluluklarının birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunmasını sağlıyor ve geleneksel yemek kültürlerinin kaybolmasını engellemeye çalışıyor.

Slow Olive Hakkında

Yasadışı avcılığa 23 bin TL ceza Yasadışı avcılığa 23 bin TL ceza

Slow Olive, Slow Food hareketinin bir parçası olarak, zeytin ve zeytinyağı üretiminin sürdürülebilirliğini ve geleneksel yöntemlerin korunmasını amaçlıyor. Bu girişim, zeytin ağaçlarının ekosistemdeki önemli rolünü ve yerel zeytin çeşitliliğinin korunmasını vurguluyor. Slow Olive’in temel amacı, zeytin ve zeytinyağı üretiminde doğayla uyumlu uygulamaları teşvik etmek. Bu sayede hem ekosistemin korunması hem de yerel toplulukların ekonomik olarak desteklenmesi hedefleniyor. Slow Olive, düzenlediği etkinlikler ve atölye çalışmaları ile zeytin üreticilerini, şefleri ve gıda aktivistlerini bir araya getiriyor.