Gözde Yağcı

bagimsizrasathane.org tarafından Girit Adası, Karpathos Adası, Rodos Adası ve Muğla açıklarını kapsayan bölgede, 30 Ağustos 2021 günü saat 23:00’e kadar büyüklüğü 6.5 ile 7.5 arasında bir deprem gerçekleşeceği iddia edildi.

Kısa sürede sosyal medya ortamına düşen deprem uyarısı vatandaşlarda panik yarattı.

Başkan Ünlü'den Gaziler Günü Mesajı Başkan Ünlü'den Gaziler Günü Mesajı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, 6 gün sonra yaşanılacak depremin hiçbir şekilde tahmin edilemeyeceğini belirterek, yapılan uyarının amacının halkı galeyana getirici provoke bir paylaşım olduğunu ifade etti.

 bagimsizrasathane.org tarafından paylaşılan uyarının içeriğinde şu ifadelere yer verildi:

“Girit Adası, Karpathos Adası, Rodos Adası ve Muğla açıklarını kapsayan bölgede, 30 Ağustos 2021 günü saat 23:00’e kadar büyüklüğü 6.5 ile 7.5 arasında bir deprem gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Güvenilirliğinden emin olduğumuz ve daha önce de defalarca kullandığımız bir parametre ile de kestirimimizi teyit etmiş durumdayız. Sayısal veriler elde etmek, hayat kurtarabilmek ve bir büyük depremi daha bilim dünyasına ispatlamak için ise teyakkuz halindeyiz. Depremin gerçekleşmesinden 2 ile 12 saat öncesinde, gerçekleşecek olan depremi tespit etmek için çalışarak; ilgili kurumlara, yerel yetkililere ve arama kurtarma ekiplerine bugün itibariyle gerekli bildirimlerde bulunacağımızı beyan ediyoruz. Özellikle depremin Muğla ve Datça açıklarında gerçekleşme ihtimaline karşı tedbirlerin tarafınızca alınmasını, arama kurtarma ekiplerinin olası bir olumsuzluk durumuna karşı hazır tutulmasını rica ediyoruz.”

PROVOKE EDİCİ VE KORKUYA İTİCİ BİR AÇIKLAMA

Sitenin tamamen vatandaşın dikkatini çekmeye çalıştığını belirten TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, “Sitenin herhangi bir bireysel durumu yok. Toplumsal olarak aslında insanları tamamen provoke ediyorlar. Bilimsel bir açıklaması yok. Sitenin adresi yok, yöneticisi yok. Sosyal medyanın kontrol altına alınmasıyla ilgili yazı çalışmalarına gerekçe oluşturabilecek bir durum. Sosyal medyadan herkes birbirine istediğini diyebiliyor. Belediyeleri bu konuda uyarmak gerekiyor.” dedi.

KESİN TARİHLİ DEPREM OLACAĞI BİLİNMEZ

“Böyle bir çalışma yöntemi mümkün değil, böyle bir şey yok” diyen Çatalkaya, “Bilimsel araştırmalar, depremi önceden kestiren istatistikler ve bununla birlikte deprem tahmini yapılabilir. Depremlerin kendi periyodik olarak tekrarlanmaları var ve o periyodik çerçevelerde tahminler bilimsel olarak yapılır. Ama ‘şu gün deprem olacak’ gibi bir şey söz konusu değildir. Kimse 6 gün önceden deprem olacak diyemez. Deprem risk analizi dediğimiz, üniversitelerin, uluslararası kuruluşların yaptığı araştırmalar sonucunda hangi fay hattında hangi merkezde hangi depremde kaç şiddetli olabileceğini inceleyen hocalar var ve bunların sonucu hesaplanan depremlerin tekrarlanma dönemleri ve istatistikleri var. Onun haricinde herhangi bir deprem tahmini yapılamaz. Belediyelerimiz de dâhil olmak üzere tüm kamuoyunun bu tür provoke edici, halkı korkuya itecek haberleri değerlendirmemesi gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.