Taste Atlas 2024 Dünya Yemek Ödülleri listesinde, Türk mutfağından 7 yemek yer aldı. Milas'a özgü Çökertme Kebabı, ülkenin diğer kebap çeşitlerini geride bırakarak, 7. sırada ki yerini aldı. Türk mutfağından 6 lezzet daha listeye girerken, çökertme kebabı uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı.
2024 yılının en iyi dünya lezzetlerini belirleyen uluslararası gastronomi platformu Taste Atlas (Lezzet Atlası), kullanıcı ve eleştirmenlerinin puanları ile oluşan 100 yemeklik lezzet listesini duyurdu. TasteAtlas’ın oluşturduğu listeye Türk mutfağından 7 farklı yemek girdi. Milas'ın ünlü lezzeti çökertme kebabı, listede dünyanın en iyi 7. yemeği olarak büyük bir başarıya imza attı.
Taste Atlas Nedir?
Taste Atlas, geleneksel tariflerin ve otantik restoranların tanıtımını yapan, uluslararası yemek severlerin referans olarak kullandığı bir platform. 2024 yılında kullanıcı oyları ve uzman eleştirmenlerin puanlarıyla dünyanın en iyi 100 yemeğini belirleyen Taste Atlas, bu yılki listesiyle geniş yankı uyandırdı.
İlk Sırada Kolombiya’nın Lezzeti: Lechona
Listenin zirvesinde Kolombiya’ya ait bir et yemeği olan lechona yer aldı. Lechona, içi pirinç ve etle doldurulmuş, ağır ateşte pişirilen bir domuz yemeği olarak biliniyor. İkinci sırada İtalya’dan Napoli pizzası, üçüncü sıradaysa Brezilya’nın picanha adlı ızgara eti bulunuyor. Türk mutfağından ilk 10'a giren lezzetler arasında 7. sırada yer alan Milas yöresine özgü Çökertme Kebabı dikkat çekti. İnce doğranıp kızartılan patateslerin üzerine dana eti, domates sosu ve sarımsaklı yoğurt eklenerek servis edilen Milas Çökertme Kebabı, listede en üst sırada yer alan Türk yemeği oldu.
Dünyanın En İyi 10 Yemeği
1.Kolombiya, lechona
2.İtalya, Napoli pizzası
3.Brezilya, picanha
4.Cezayir, rechta
5.Tayland, phanaeng curry
6.Arjantin, asado
7.Türkiye, çökertme kebabı
8.Endonezya, rawon
9.Türkiye, cağ kebabı
10.Etiyopya, tibs
İlk 10'daTürk Mutfağı 2 kez Yer Aldı
Dünyanın dört bir yanından katılımla belirlenen listede, Türk mutfağı iki lezzetiyle ilk 10'a girmeyi başardı. Milas’ın ünlü çökertme kebabı 7. sırada yer alırken Erzurum’un meşhur cağ kebabı 9. sıradan listeye girdi. Çökertme kebabı, kibrit inceliğinde kızartılmış patateslerin üzerine yerleştirilen bonfile eti, sarımsaklı yoğurt ve domates sosuyla servis edilmesiyle hem göze hem damaklara hitap ediyor.
Türkiye'den Diğer Lezzetler
7. sırada Çökertme Kebabı, 9. sırada Cağ Kebabı, 26. sırada İskender Kebap, 28. sırada Kuzu Şiş, 47. sırada Adana Şiş, 51. sırada Hünkar Beğendi, 59. sırada: Islama Köfte
Bu önemli liste, Milas ve çökertme kebabını dünya çapında tanıtırken Türk mutfağının uluslararası başarısını da bir kez daha ortaya koymuş oldu.
Ayrıca, Çökertme Kebabı daha önce Taste Atlas 2023 yılının en iyi dana eti yemeği seçilmişti.
Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?
Çökertme kebabı, kendine özgü sunumu ve muazzam lezzetiyle öne çıkan, Türk mutfağının zengin bir örneğidir.
Çökertme Kebabı yapmak için ilk olarak, patatesleri soyup rendeliyoruz. Rendelenmiş patatesleri, tuzlu suda nişastasının çıkması için yaklaşık 10-15 dakika bekletiyoruz. Ardından sudan çıkarıp iyice süzdükten sonra yağda kızartıyoruz ve servis tabağına alıyoruz.
Daha sonra, yoğurdu biraz suyla açıp içine sarımsakları ekliyoruz. İsteyenler zeytinyağı da ilave edebilir. Sarımsaklı yoğurdu kızarmış patateslerin üzerine gezdiriyoruz.
Sonrasında biftekleri incelterek doğruyoruz. Yüksek ateşte yaklaşık 5 dakika kadar kızartıp tavadan alıyoruz. Ardından ince ince doğrayıp tekrar kızgın yağa atıp kavuruyoruz. Üzerine bir miktar baharat ve tereyağı ekliyoruz. Etler iyice kavrulduktan sonra önceden hazırladığımız patates ve sarımsaklı yoğurdun üzerine ekliyoruz.
Çökertme Kebabı İçin Malzemeler:
Eti için gerekli malzemeler;
300 gram dana bonfile
2 kaşık sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Et marinasyonu için gerekli olanlar;
2 tane soğan (Bir tanesi rendelenecek)
½ (yarım) çay bardağı zeytinyağı
Tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
½ (yarım) bardak süt
1 bardak soda
1 kaşık tereyağı
Domates sosu için gereken malzemeler;
2 kaşık tereyağı
½ (yarım) kaşık pul biber
1 domates (rendelenmiş)
Patatesi için gerekli olanlar;
2 tane patates
1,5 bardak ayçiçeği yağı
Servisi için:
4 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt EK