Gündem

Çıntar Sezonu Açıldı

Muğla’nın Yatağan-Milas Karayolu üzerindeki yol kenarlarında sezonun ilk çıntarları satışa sunulmaya başladı. Halk tarafından özenle toplanan doğal mantarlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşların gözdesi haline geldi.

Çıntar toplama işlemi esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında konuşan Dr. İsmail Hakkı Düzyatan,” Mantarlardan zehirlenen insanların büyük bir kısmı mantarları çok iyi tanıdığını iddia eden kişilerden oluşmaktadır. Lütfen bilmediğiniz doğal mantarları tüketmeyin, bunları tüketenleri uyarın, bunların yerine kültür mantarlarını tercih edin” dedi.

Muğla’nın meşhur çıntarı tezgahların gözdesi oldu. Birçok yemeği yapılan bu gözde mantar için vatandaşlar sıraya giriyor.

ÇINTAR NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

Turuncu-kızıl rengiyle dikkat çeken bu mantar, hem eşsiz tadı hem de geniş kullanım alanlarıyla mutfakların vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor. Sonbaharın renkli doğasıyla birlikte kendini göstermeye başlayan çıntar, doğanın eşsiz lezzetlerinden biri olarak gösteriliyor. Çıntar, düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirirken, sindirim sistemini de destekleyici özelliğe sahip. Ayrıca, düşük kalorili olması nedeniyle de öne çıkan bu lezzet, günümüzde diyet yapanların favorisi ve diyetisyenlerin tavsiyesi haline geliyor. Çıntar, genellikle çam ağaçlarının yoğun olduğu ormanlık alanlarda yetişen çıntar, yüksek rakımlı ve nemli bölgelerde daha verimli oluyor.

Sezonun ilk mahsulleri olması nedeniyle fiyatların yüksek olan çıntar et fiyatlarıyla yarışıyor. Çıntarlar gerek lezzetiyle gerekse faydaları nedeniyle bölge halkı tarafından büyük ilgi görüyor.  İsmail Hakkı Düzyatan, çıntar toplama işleminde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda açıklamalarda bulundu. Düzyatan,  ülkede yenen mantarlarla birlikte çok sayıda zehirli mantarlar da bulunduğunu söyleyerek,” Mantarları tanımak, zehirli ya da yenir olduğunu ayırt etmek bir uzmanlık işidir. Eğer mantarları tanımıyorsak, çok rahatlıkla karıştırabiliriz. Zehirli çıntar alt tarafında süt renginde beyaz olan mantarlarımız var bazen bilmeyen vatandaşlarımız bunları tüketmekte ve zehirlenmektedir. Balkadın ya da Etce ismi ile bilinen mantara benzeyen yine başka bir türlü zehirli mantarımız var aynı şekilde zehirlenme olaylarına neden olmaktadır. Mor Cincile mantarı olarak bilinen buna çok benzeyen karıştırılması çok muhtemel Misanapre türü aynı şekilde insanların zehirlenmelerine neden olabilir. Son olarak şunu söylemek istiyorum, mantarlardan zehirlenen insanların büyük bir kısmı mantarları çok iyi tanıdığını iddia eden kişilerden oluşmaktadır. Lütfen bilmediğiniz doğal mantarları tüketmeyin, bunları tüketenleri uyarın, bunların yerine kültür mantarlarını tercih edin. Bir mantar uğruna hayatınızı kaybetmeye değmez, çünkü hayat böyle bir riski almaya değmeyecek kadar değerlidir” ifadelerini kullandı.