Gündem

Çanakkale Zaferi’nin 106’ıncı yıl dönümü

Muğla’nın Menteşe ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı düzenlendi.Şehitler Anıtı’nda gerçekleşen törene, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, Muğla İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız,...

Muğla’nın Menteşe ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı düzenlendi.

Şehitler Anıtı’nda gerçekleşen törene, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, Muğla İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, gaziler, şehit aileleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Çelenk sunma töreninin ardından, programda konuşma yapan Muğla Şehit Aileleri ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Kıbrıs Gazisi Süleyman Taşkesen, “Bugün tarihe adını altın harflerle yazdıran, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünü kutlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bizler üç kıtada at koşturup, kılıç sallayarak zaferden, zafere koşmuş, şimşek gibi çakıp, sel gibi coşmuş, Kafkasya’da, Sığla’da, Yemen’de, Çanakkale’de, Anadolu’da, Kore’de ve Kıbrıs’ta vatanını, bayrağını canından aziz bilip savaşmışız. Her muharebenin ayrı bir önemi ve değeri vardır. Çanakkale savaşlarının önemi ise belirsizdir. Çanakkale Zaferi’ni benzersiz kılan maneviyatın maddiyatı yendiği güçlü orduların, yoklukla mücadele edenlerin karşısında aciz kaldığı, 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının insanüstü gayretlerle düşman gemilerine geçit vermediği bir kahramanlık destanı olmasıdır. Cepheye gönderdiği oğlunun saçına yaktığı kınayı, ‘vatana kurban olsun’ sözleriyle açıklayan Kınalı Ali’nin anası gibi anaların yazdığı destan olmasıdır. Gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden Mehmetçiğin yaralı düşmen askerini sırtına alıp, onu mevziisine kadar götürerek, tüm dünyaya insanlık dersi vermesidir. ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ emrini verebilen Mustafa Kemal’in ve onun emrini yerine getirip son neferine kadar şehit olan 57’inci Alay’ın kahramanlık destanıdır. Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Çanakkale Şehitlerimizi ve bugüne kadar vermiş olduğumuz tüm aziz şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyor, yüce Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Arz ederim.”

Konuşmanın ardından Muğla Valisi Orhan Tavlı Şehitlik Defteri’ni imzaladı.

Vali Tavlı, “Aziz şehitlerimiz; Türk tarihinin dönüm noktalarında olan ve bağımsızlık mücadelemizin temellerinin atıldığı büyük kahramanlık destanı, Çanakla Zaferi’nin 106. yıl dönümünde minnetle ve şükranla huzurunuzdayız. Vatan ve millet için yaptığınız fedakârlıkların değeri hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar yüce ve onurludur. Yazdığınız eşsiz kahramanlık destanıyla birlik ve beraberliğimize kasteden her türlü tehdide karşı vereceğimiz mücadelede bizlere ilham kaynağı olduğunuz. Sizlerden aldığımız güç ve azimle vatanımızı sonsuza dek yaşatma kararlılığı ve azmindeyiz. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Anadolu’nun her köşesinden gelerek, destan yazan fedakâr ecdadımızı Türk ordusunun kahraman mensuplarını vatan, millet ve bayrak uğrunda canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhunuz şad, mekânınızın cennet olsun.”

Törenin ardından Vali Tavlı ve beraberindeki heyet Muğla'daki şehitlikleri ziyaret ederek dua etti.