Sağlık Bakanlığı tarafından, Sağlık Okur Yazarlığı konusunda vatandaşları bilgilendirmek için birçok çalışma yürütülüyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla kansere yol açabilecek risk faktörlerinin farkına varılması, bunlardan korunmada bireysel ve toplumsal temelde yapılacaklar konusunda bilinç düzeyinin artırılması, önleme çabalarının kararlılıkla sürdürülmesi, taramaları artırmak ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla faaliyetler yapılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taraması yaptırılması öneriliyor. Ülkemizde kanser taramaları, Sağlık Bakanlığına bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretsiz olarak yapılıyor. Bodrum Sağlıklı Hayat Merkezi’nde de son 3 ayda 533 rahim ağzı kanseri taraması ve 400 meme kanseri taraması yapıldı. Ayrıca kanser farkındalığı kapsamında; çeşitli yerlerde 673 vatandaş ile 30 okulun öğrencileri ve 199 öğretmene kanser konusunda eğitim verildi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri kapsamında toplumda farkındalık oluşturmak için spor müsabakalarında da çalışmalar yapıldı. 1 Şubat günü Binnaz Karakaya Spor Salonu’nda oynanan Bodrum Belediyesi Bodrumspor ile Vakıfbank arasında oynanan KFC Kadınlar Voleybol 1. Lig maçında temsilci Bodrumspor sahaya “Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır” pankartı ile çıkarak kanser hastalığına kanserde erken teşhisini önemini vurguladı.
Vatandaşların, Ulusal Kanser Tarama Programları hakkında daha detaylı bilgi için Kanser Dairesi Başkanlığına ait web sitesinden (https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser) yararlanabileceği; ayrıca web sitesi üzerinden “Hangi Tarama Bana Uygun?” uygulaması ile hangi kanser türünde tarama yaptırabileceği konusunda da bilgi edinebileceği ifade edildi.