Muğla’nın ve Türkiye’nin zeytin merkezi Milas’ın bir ürünü daha Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alarak Muğla’nın “butik markası” olarak dünya pazarına girmeye hak kazandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas’ın dünyaca ünlü zeytinyağının ardından kendine özgü “yağlı zeytin” olarak bilinen Memecik zeytininin de AB’den coğrafi işaret tescili almasının gurur ve mutluluk kaynağı olduğunu belirterek, emeği geçen başta Valilik, Kaymakamlık, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Zeytin Dostu derneği, İl ve İlçe Ziraat Odalarına, Ticaret Odalarına, özellikle Milas’ın coğrafi işaretli ürün sayısını artırabilmek adına mesai ve zaman harcayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Reşit Özer ve çalışanlarına, Milas’ın zeytin ve zeytinyağı üreticilerine, tarıma yatırım yapan girişimcilere ve tüm tarım paydaşlarına teşekkür etti.
Türkiye’nin pek çok bölgesinde sofralık zeytin yetiştirildiğini ancak ülke zeytin rezervinin yüzde 4’üne sahip olan Milas’ın eşsiz aroması ve lezzetiyle öne çıkan Memecik Zeytininin farklı bir yere sahip olduğunu anlatan Barış Saylak, “Aldığımız bu coğrafi işaret aslında bizim için malumun ilanı. Biz yıllardır memecik zeytinimizin kalitesini ve lezzetini anlatıyor ve farkındalık yaratmak için festivallerden tutun da yarışmalara kadar pek çok etkinlik düzenliyorduk. İl Müdürlüğü olarak başlattığımız ‘Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu’ projemiz çerçevesinde hem zeytin varlığımızı korumayı, hem üretimi hem de Muğla’ya uluslararası arenada bir tarım markası daha kazandırmayı hedefledik ve paydaşlarımızın müthiş desteğiyle başarılı olduk. Emeği geçen, katkı veren, yetiştiren herkesten Allah razı olsun. Bu başarı hepimizin ortak başarısı”dedi.
“KENDİ ZEYTİNİMİZİ DÜNYAYA KENDİMİZ PAZARLAYACAĞIZ”
AB coğrafi işaretinin, ürüne marka ve kalite değeri kattığını ve sürdürülebilir üretim güvencesi sağladığını vurgulayan İl Müdürü Barış Saylak, 2022 yılında yine Milas soğuk sıkım Memecik Zeytinyağının AB tescili aldığını hatırlatarak “Bu tescil , üreticinin el emeği, göz nuru olan kaliteli ürünlerin hak ettiği değerden satışı anlamına geliyor. Bu da Milas üreticisi için yeni pazarlar, yeni üretim teknikler ive yeni yatırımlar demek.” İfadelerini kullandı.
Milas’ta yetiştirilen zeytinin bugüne kadar İspanya ve Yunanistan gibi ülkeler tarafından alınarak işlendiğini ve o ülkelerin marka değerleri altında pazarlandığını anlatan Saylak, “Şimdi biz çok ciddi bir pazarlama marjı yakaladık. Kendi ilimizin, ülkemizin butik markasıyla ihracat yapacağız. Bu bizi çok ama çok gururlandırıyor.”dedi.
İl Müdürü Saylak, devletin tüm imkanlarıyla Milas ve Muğla zeytin ve zeytinyağı üreticileri ile tarıma yatırım yapan girişimcilerin yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.