Gündem

BABALAR VE KIZLARI PROJESİNİN LANSMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Muğla İcra Komitesi tarafından, işini babasından devralan kadınların hikayesinin yer aldığı, ‘Babalar ve Kızları Projesi’ lansmanı Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB ve TEPAV işbirliğinde hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesinde, Muğla’nın en eşitlikçi il olarak tespit edilmesinden yola çıkarak, işini babasıyla birlikte yürüten yada babasından devralan 63 kadının hikayesinin anlatıldığı Babalar ve Kızları Projesini hayata geçirdi.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde İş insanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın onur konuğu olarak katıldığı ‘Babalar ve Kızları Projesi’ lansmanı Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’ndagerçekleştirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen lansmana, Muğla Valisi Orhan Tavlı, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, İş insanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve OPET Kurucu üyesi Nurten Öztürk, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen, Fethiye Ticaret Odası Başkanı Osman Çıralı, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer ve projenin kadın girişimcileri katıldı.

“63 BABA KIZ HİKAYESİNİ SİZLER İÇİN DERLEDİK

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mehtap Şehniz Şahan, Muğla Babalar ve Kızları Projesi’nin ortaya çıkış sürecini ve amacını anlatı. Şahan, “TOBB ile Türkiye Sanayi ve Kalkınma Bankası öncülüğünde bir karne hazırlandı. 81 ilde Türkiye’nin toplumsal eşitliği karnesi. Bu karnede Muğla’mız 81 il içerisinde birinci seçildi. Muğla’mız en eşitlikçi il seçildi. Bu sonuç bu ilin ve dolayısıyla Türkiye ekonomisi için toplumun her alanında daha büyük mücadeleler vermek zorunda kalan biz kadın girişimcileri oldukça gururlandırdı. Biz bu başarıyı taçlandırmak ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde örnek teşkil edebiliriz. Evlatlarına eşit hak sunan, sunmayan, hakkını savunan, savunamayan, istediğiniz alan alamayan herkese örnek olsun. Kadınları ötekileştiren herkese inat kadınların varlığını gözler önüne seren yeni bir çalışama için kolları sınadık. Bu doğrultuda yapılan başvurular sonucunda ilimizde evlat ayırımı yapmadan kızı işine dahil eden, onlara güvenip yetiştiren, babaları ve onların bayrağını büyük bir onurla taşıyan kızları tespit ettik. Bu 63 baba kız hikayesini sizler için derledik. Bu hikayeleri tüm baba kızlara örnek olması için bir kitap ve video klipler halinde hazırladık. Biz bu süreçte duygudan duyguya sürüklendik. Sizi de aynı duyguları hissetmenizi diliyor, ülkemizin tüm insanlarına örnek olmasını diliyorum.Bu vesileyle, projede yer alan 63 kadından biri olmanın gururu ve mutluluğuyla, bana inanan ve güvenen rahmetli babama, kıymetli aileme bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.Biz istedik ki bu anlamlı projeyi anlamlı bir dokunuşla taçlandıralım.Bu nedenle projede yer alan tüm kadınlarımız, odalarımız ve TOBB camiası adına projeden desteklerini esirgemeyen iştirakçilerimiz adına;ailesini kaybetmiş çocuklara eğitim imkanı sunan, köklü geçmişi ve eğitimdeki başarısı ile adından sıkça söz ettiren darüşşafaka cemiyetine bağışta bulunduk. İstedikki babasının emaneti işletmeleri yöneten kadınlarımıza, kenarda duracak bir plaket vermek yerine, babasını kaybetmiş kız çocuklarımızın hayatlarına dokunma imkanı sunalım” dedi.

“EN BÜYÜK GURUR PROJEDE YER ALAN KADINLARIMIZ VE BABALARINDA

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası adına böyle bir geceye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.

Mehtap Hanımın başkanlığında kadın girişimciler kurulumuz bu projeyi bizlere anlattığında en az onlar kadar heyecanlandık.

Bu heyecanın bir benzerini 2015 yılında, Muğla’ya hizmet etmiş kadınlarımızın yer verildiği ‘100 yılda 100 kadın’ projemizde de yaşamıştık. Bu vesileyle, bugün aramızda bulunan dönemin Kurul Başkanı Sultan Yılmaz’a da bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Aynı duygularla, aynı heyecanla, bu kez baba mesleğinin bayrağını taşımayı sürdüren, ticari hayatta var olan kadınlarımızın varlığını gözler önüne sermek, evlat ayrımı yapılmaksızın eşit fırsat ve imkanları sunulmasını sağlamak için örnek teşkil edecek bu çalışmayı çok önemsiyoruz.

Ayrıca, projenin somut çıktılarını oluşturan kitap, web sayfası ve video film çalışmalarında emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum. Böylesi eserler tarihe not düşecektir. Geleceğe böyle kıymetli bir eser bırakılmasında katkımız olduğu için son derece gururluyum.

Ancak en büyük gurur şüphesiz ki projede yer alan kadınlarımız ve onlara bu imkanı sunan babalarında. Yaşanmışlıklarınızın başka yaşamlara ışık olması dileklerimle” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 63 kadının yer aldığı Babalar ve Kızları video film gösterimi gerçekleştirildi.

“KIZININ YOLUNA IŞIK OLAN BABALARI SEVGİYLE SELAMLIYORUM

Onur Konuğu iş insanı Arzuhan Doğan Yalçındağ yaptığı konuşmada, “Biz bütün kardeşler geriye dönük düşündüğümüzde büyük bir dizaynla işe başlamadık aslında işe babam her zaman işini eve getirdi. Uzun süren akşam yemeklerinde işinde başarıları, sorunları ve hayallerini bizimle paylaştı. Her zaman gördük ki babam tek başına dürüst iyi niyetli çalışkan bir şekilde bir var olma çabası içindeydi. Dolayısıyla bende oluşan duyguda büyüyeceğim ve babama yardım edeceğim duygusuydu. Diğer kardeşlerim içinde aynı düşünceye sahip olduklarını düşünüyorum. O küçük yaşlarda da bilginin ne kadar önemli bir şey olduğunu, üretmenin ne kadar önemli olduğunu yine bu akşam yemeklerinde çokça zihnimize nakşettiren.

İş hayattım sürecince çok katı babalar gördüm. İşlerini ailelerinin önünde tutan babalar gördüm. Tersinide gördüm çocuklarının zaaflarına katılıp iş için gerekenleri yapmayanlarıda gördüm. Bence babam bunda çok iyi bir denge tuttum. Çocuklarıyla olan ilişkilerini işini yönlendirmesine izin vermedi. Bu bir evde çok önemlidir. Bence vizyonerliğin kurumsallaşması bu açıdan önemliydi.

Babam cesur almamızı, hata yapmamamıza izin verdi. Bu kadar koruyucu bir çatı altında bunları yapabilmemizin özgürlüğü çok değerliğiydi. Zaten babam bir kurucu olarak bu durumları yaşamıştı ama biz çatı içindeydik. Buna rağmen bunları yaşıyor olabilmemiz çok değerliydi. Bilgi her zaman çok önemlidir. Babam ‘bilgi otoritedir’ derdi babam. İşi yönetebilmek anlamında bir otorite.

En büyük hayalim babamın kurduğu işi Doğan Holding’i bütün ailemle nesiller boyunca gidebilecek kadar kudretli bir kurum haline getirebilmek. O bayrağın nesilden nesile taşındığını görmek en büyük hayalim. Babam bura olsa tavsiyelerde bulunurdu. Kızlarınıza güvenin derdi. Sözlerimi bitirirkenAlbert Einstein’ın kızına yazdığı mektubu okumak isterim.Einstein’ın kızına ‘Bilimin açıklayamadığı son derece devasa bir güç var.Bu evrensel güç sevgidir.Sevgi kuvvettir, çünkü bizdeki en iyiyi çoğaltır ve insanlığın kör bencilliklerinde tükenmemeyi öğretir.Bu evrensel enerjiyi almayı ve vermeyi öğrendiğimiz zaman sevgili Lieserl, sevginin hepsini yendiğini, her şeyin ötesine geçtiğini doğrulayabileceğiz. Çünkü sevgi, hayatın en özlü kısmıdır.

Bütün hayatım boyunca kalbimin içinde sana dair sessizce atanları ifade edemediğim için çok derin bir pişmanlık duyuyorum. Belki artık özür dilemek için çok geç, ama zaman göreceli olduğu için sana söylemem gerekiyor: Seni seviyorum ve nihai cevabı bulduğum için sana teşekkür ederim” demiş. Ben bu gece burada kızının yoluna ışık olan onun parlaması için yol açan babaları sevgiyle selamlıyorum. Ayrıca eşitlikte Muğla ilimizin birinci olduğunu görmek çok güzel, tebrik ediyorum” dedi.

Lansmanı son olarak projede yer alan kadın girişimcilere ve proje destekçilerine belge ve kitap takdimiyle sona erdi.