Gündem

Atıl durumdaki ağaçlar ellerinde hayat buluyor

Neval Çolak ArslanPandemi sürecinde yaşanan salgından dolayı dışarıya çıkamayan ve boş oturmayı sevmediğini söyleyen Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nden emekli Ümit Keleş (61) evinin garajında yaptığı küçük bir atölyede, atıl topladığı kuru ağaçlardan el işçiliğiyle yaptığı ağaç mobilyaları üretmeye başladı.Ümit Keleş, doğada atıl olarak bulunan zeytin, sandal, teşbih, ardıç ve meşe ağaçlarından ev ve ofis ortamında kullanılabilecek...

Neval Çolak Arslan

Pandemi sürecinde yaşanan salgından dolayı dışarıya çıkamayan ve boş oturmayı sevmediğini söyleyen Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nden emekli Ümit Keleş (61) evinin garajında yaptığı küçük bir atölyede, atıl topladığı kuru ağaçlardan el işçiliğiyle yaptığı ağaç mobilyaları üretmeye başladı.

Ümit Keleş, doğada atıl olarak bulunan zeytin, sandal, teşbih, ardıç ve meşe ağaçlarından ev ve ofis ortamında kullanılabilecek mobilya tarzında masa, sehpa, lambader ve askılık gibi süs eşyalarını yaparak, Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatif binasında sergi açtı.

Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nden emekli olan Keleş, atıl durumdaki ağaçların ellerinde nasıl hayat bulduğunu gazetemize anlattı:

“Pandemi süreci başlayınca dışarıya çıkamaz olduk. Evde boş boş oturmaktan canım sıkıldı. Bir kahvehane keyfim vardı malum salgın sürecinde dışarıya çıkmak hata olur. Bulduğum parçaları, kendi kafamda tasarımını yaparak değerlendiriyorum. Küçük el aletleriyle tasarımını yapıyorum. Bu zamana kadar hiç böyle bir işle uğraşmamıştım. Sadece gençken marangozun yanında durmuşluğum var. Sanırım o zamanlardan bir şeyler kapmışım. Sağ olsun Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatif Başkanı Feyzullah Ören bu konuda bana destek olarak, kooperatifin sergi salonunu açtı. Bu arada kendisine emeğime verdiği destek için teşekkür ediyorum. Gelen, giden görüyor. Talep ederlerse, satarım diye düşündüm ama Pandemi dönemine insanla ekonomik olarak çöküş yaşadı. Ben de çok beğenenlere hediye ettim. Beğenmeleri bile hoşuma gidiyor. 61 yaşındayım, internet bilmem pazarlama bilmem. Örneğin ürünlerimin açık yerlerine epoksi dökmek istiyorum ama kilosu 400 lira. Zaten parayla satışım yok o kadar masraf edemem ama destek verirlerse elbette üretimime devam ederim.”

ZEYTİN, SANDAL, TESBİH, ARDIÇ VE MEŞE AĞACI

Ürünlerinin yapım aşamasını anlatan Keleş, yaptığı ürünlerinin dünyada eşi benzerinin olmadığını belirtti.

Keleş şöyle devam etti:

“Arazilerde kuruyan zeytin ağaçları var. Onun toprak altına kalan kısımlarını çıkarıyorum. Kuru ağacın topraklarını temizliyorum. Kesme motoruyla keserek, zımparalıyorum. Mesela zeytin ağaçlarının dış kabuk kısımlarından ayak yapıyorum, göbek kısımlarından üst tablayı yapıyorum. Kurul sandal ağaçlarından lambeder yapıyorum. Zeytin, sandal, tesbih, ardıç ve meşe ağacı kullanıyorum sadece.  Vernik kullanmıyorum, tik yağı diye bir yağ var onu kullanıyorum.”

“KÖYLÜYE YENİ GELİR KAPISI AÇMAK”

Kooperatif olarak tarımsal ürünler üretmeyi hedefleyen bir kuruluşuz olmalarına rağmen bölgelerinde yapılan her türlü el işçiliğini de desteklediklerini dile getiren Yerkesik Tarım Kalkınma Kooperatif Başkanı Feyzullah Ören’de, “Gerek ağaç işleri, gerek dokumacılık ve benzeri olarak yapılan yöresel el işleri Kooperatif binamızda sergiye açılarak satışa sunulabilir. Amacımız turizmi tarımla birleştirerek turizmi kırsala çekmek ve köylüye yeni gelir kapılarını açmak” diye konuştu.