Neval Arslan

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporuna göre Marmara Bölgesi, Ege ve Akdeniz kıyılarında aşırı sıcak hava bekleniyor.

Meteoroloji en yüksek sıcaklık haritasını yayınlarken, bu bölgelerde sıcaklıkların normallerin 5-8 derece üzerinde olacağı açıklandı. Muğla ilimiz de bu bölgeler arasında yer almaktadır.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT

Aşırı sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını anlatan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe,  “Vücudumuz kendini korumak için terleme ile vücut ısısını dengede tutmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısını dengede tutmak mümkün değildir. Dezavantajlı gruplarda ve kronik hastalığı olanlarda yükselen vücut ısısı organlara zarar verebilir. Aşırı sıcaklardan bazı kişiler daha çok zarar görürler; yaşlılar, küçük çocuklar, hamileler bakıma ihtiyacı olanlar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, yalnız yaşayanlar gibi” diye konuştu.

Aşırı sıcaklığın olumsuz etkileri ve bu etkilerden nasıl korunulması gerektiğini gazetemize anlatan Başkan Pıçakçıefe şu ifadelere yer verdi:

“Aşırı sıcaklığın olumsuz sağlık etkileri olabilir. Bunlar; sıcak çarpması, bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, yanık, isilik, pişi vb. gibi bulgular olabilir. Aşırı sıcaklığa maruziyet devam ederse eğer kas krampları, bilinç bulanıklığı gibi daha olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde sabah 10.00 öğleden sonra16.00, mecbur kalınmadıkça açık alana çıkılmamalıdır. Aşırı hareketlerden kaçınılmalı, sık sık tuzlu, sulu gıdalar alınmalıdır. Açık alanda bulunanlar ve çalışanlar, açık renkli, hafif, bol kumaşlardan yapılan giysiler giymeli, şapka takmalı, güneş gözlüğü kullanmalıdır. Sabah 10.00 öğleden sonra 16.00 saatleri arasında denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Güneşten koruyucu kremler kullanılabilir. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapılmamalıdır. Kapalı alanlarda ve park etmiş araçlarda uzun süre kalınmamalı, sık sık havalandırılmalıdır. Klima kullanırken dikkat edilmeli ve düzenli bakımı yapılmalıdır. Sık olarak duş alınmalı, duş alınamıyorsa eğer ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Düzenli ve dengeli beslenilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir.”

“HER GÜN EN AZ 2,5 LİTRE SU İÇİLMELİ”

Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmesine dikkat çeken Başkan Pıçakçıefe, “Kahvaltı saatinde az yağlı peynirler, zeytin ve mevsimsel taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, bitki çayları tercih edilmelidir. Aşırı yağlı besinlerin ve yağda yapılan kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Direnci artırmak ve vücudun uygun miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak amacıyla bol miktarda mevsimsel sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Su içmek önemli olmakla beraber, su dışındaki sıvı alımında kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu ve bitkisel çaylar gibi içecekler tercih edilmelidir. Çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.” dedi.

Gaziler Günü Fethiye’de Törenle Kutlandı Gaziler Günü Fethiye’de Törenle Kutlandı

“GIDALARDA SAĞLIK KURALINA DİKKAT”

“Paketsiz ve açıkta satılan yiyecekler ve içecekler kullanılmamalıdır” diyen Başkan Pıçekçıefe, “Et, yumurta, süt, balık gibi besin zehirlenmesi yapma olasılığı olan besinler gıdalar buzdolabında uygun soğuklukta saklanmalı, açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında sırasında sağlık kurallarına dikkat edilmemelidir” şeklinde uyarıda bulundu.

Serinlemek amacıyla kullanılan havuzların; dezenfeksiyonu ve mikrobiyolojik testlerinin mevzuata uygun olarak düzenli yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Başka Pıçakçıefe, “Havuzlara girerken genel sağlık kullanım ilkelerine uyulmalıdır” dedi.

ORMANLAR KORUNMALI

Aşırı sıcak aylarında piknik yaparken ateş yakmamaya, piknik alanları ve ormanlar korumaya dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Pıçakçıefe, “Tarla, bağ, bahçede çalışırken veya piknik alanlarında bulunurken; böcek, sinek, kene ısırmasına dikkat edilmeli,  bunun için vücudu örten, açık renkli, rahat giysiler giyilmeli, mümkünse eğer pantolon paçalarının çorapların içerisine sokulması önerilebilir. Bütün önlemleri almamıza rağmen aşırı sıcaklığın olumsuz sağlık etkileriyle karşılaşırsak eğer hiç zaman kaybetmeden hemen en yakın sağlık hizmeti veren bir kuruluşa başvurmalıyız” şeklinde konuştu.