Ergun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yazılı olarak cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, son yıllarda pestisit kalıntıları nedeniyle Türkiye’den ihraç edilen tarım ürünlerinin uluslararası pazarlarda reddedildiği veya geri gönderildiği haberlerinin arttığını vurguladı.

Ekim ayında Ege son 40 yılın en az yağışını aldı Ekim ayında Ege son 40 yılın en az yağışını aldı

Bu durumun Türkiye’nin ticaret hacmini ve uluslararası itibarını olumsuz etkilediğini belirten Ergun, tarım ilacı kalıntıları yüzünden ihraç ürünlerinin iç piyasaya sürülerek halk sağlığını tehdit ettiği iddialarına dikkat çekti. Ergun, hem tarımsal üretimdeki kontrolsüz pestisit kullanımının hem de bu ürünlerin tüketiciye ulaşma riskinin göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.

Ergun'dan Yumaklı'ya kritik sorular

İYİ Partili Ergun, Tarım Bakanı Yumaklı’ya yönelik şu soruları yönelterek cevaplandırılmasını istedi.

"Ülkemizdeki tarımsal üretimde yaygın olarak aşırı tarım ilacı ve pestisit kullanıldığı ve bunun da halk sağlığını olumsuz etkilediğine ilişkin ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu iddialarla ilgili olarak, halk sağlığını korumak için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmaktadır?

Türkiye’de yasaklanmış ya da sınırlı kullanımı tavsiye edilen pestisitlerin halen kullanımda olduğuna dair iddialar doğru mudur?

Türkiye’den ihraç edilen sebze ve meyvelerde tespit edilen pestisit kalıntı oranları nelerdir? Son beş yılda yapılan denetim sonuçlarına göre, en sık karşılaşılan tarım ilacı kalıntıları hangileridir?

Türkiye’den ihraç edilen ürünlerin, ithalatçı ülkelerde pestisit kalıntısı nedeniyle reddedilme oranı nedir? Bu reddedilmelerin ürün bazında dağılımı ve gerekçeleri nelerdir?

İhracatta yaşanan tarım ilacı kalıntısı kaynaklı iadelerden dolayı oluşan ekonomik kayıpların miktarının son beş yıla göre dağılımı nedir?

Tarım ilacı kullanımının ihracata etkilerini minimize etmek için Bakanlığınız tarafından üreticilere yönelik herhangi bir eğitim, denetim veya teşvik programı uygulanmakta mıdır? Eğer uygulanıyorsa, bu programların kapsamı ve etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?

Üzerinde tarım ilacı kalıntısı olduğu tespit edildiği için ihracat pazarlarından geri dönen sebze ve meyvelerin iç piyasaya arz edildiği iddiaları doğru mudur?

Üzerinde tarım ilacı kalıntısı olduğu tespit edildiği için ihracat pazarlarından geri dönen sebze ve meyvelerin iç piyasaya arz edilip edilmediğine yönelik Bakanlığınızın bir denetim mekanizması var mıdır? Varsa bunu yapan firmalara yönelik hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?

Üzerinde tarım ilacı kalıntısı olduğu tespit edildiği için ihracat pazarlarından geri dönen sebze ve meyveleri iç piyasaya arz eden firmalara yönelik olarak son 5 yılda uygulanan cezaların sayısı ve parasal miktarının yıllara göre dağılımı nedir?

Aşırı tarım ilacı kullanımının ekolojik sisteme ve doğal hayata verdiği zararlar konusunda Bakanlığınızın herhangi bir araştırması var mıdır? Var ise hangi bulgulara ulaşılmıştır?"