Gündem

ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDİYOR

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Bayır Mahallesi’nde yaşanan 4.5’lik depremin ardından Marmaris Selimiye’de artçı sarsıntı meydana geldi.

Marmaris’te meydana gelen 4.5’lik deprem sonrası Marmaris Selimiye’de artçı sarsıntı yaşandı. 68.0 derinlikte meydana geldiği söylenen artçı sarsıntının şiddetinin 2.4 olduğu öğrenildi.

PROF.DR. NACİ GÖRÜR’DEN UYARI

Deprem Uzmanı Prof.Dr.Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu uyarıda bulundu: “Marmaris-Orhaniye/Muğla’da 4.4 Mw deprem oldu. Deprem Marmaris ve Orhaniye’nin güneyindeki fay zonu içerisinde. Güney Ege-Helen Kıbrıs fayı ve Plini-Strabotransform fayı nedeniyle uzun süredir hareketli.”

HELEN YAYI DEPREM ÜRETEBİLİR

Helen Yayı’nda 100-140 yıl arayla 7 şiddetini aşan depremler yaşandığı belirtiliyor. Yakın gelecekte büyük bir deprem olacağı ifade edilirken, fayın deprem üretmesi halinde İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya’nın da zarar görebileceği söyleniyor.

HELEN YAYINDA GEÇMİŞTE DEPREM YAŞANMIŞTI

Fethiye’de 1957’de Helen Yayı üzerinde 7.2’lik deprem meydana gelmişti. Tektonik hareketlerden kaynaklı yaşandığı belirtilen depremde Bin 500 binanın yıkıldığı, ölü sayısının 19 olduğu kayıtlara geçmişti.

YAY ÜZERİNDE DEVAMLI DEPREM OLUYOR

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Bölgesi’nin bütünüyle ele alındığında Helen Yayı’nın kuzey-güney doğrultusunda gerilen ve genişleyen bir bölge olarak değerlendirildiğini belirtmişti. Jeolojik ortamın devam ettiği sürece bölgedeki deprem aktivitesinin süreceğini ifade eden Sözbilir şunları kaydetmişti: “Zaten yay üzerinde, yakın zamanda merkez üssü Girit olmak üzere 2009’da 6.2, 2011’de 6.3, 2020’de ise 6.4 büyüklüğünde depremler yaşandı. En son ise yine Girit’te, Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü’nün verilerine göre 5.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Bir kişi hayatını kaybetti ve 10’dan fazla kişi de yaralandı. Bu deprem sonrası Datça’nın 20 km açığında da 4.3 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem daha oldu. En şaşırtıcı olansa 3 Ekim’de Burdur’un Bucak ilçesinde 11,74 km derinlikte gerçekleşen 4.2 büyüklüğünde depremin olmasıydı.”

Helen Yayı’ndaki hareketliliğin diğer bölgeleri de tetikleyebileceği vurgulanıyor. Konuyla ilgili Prof. Dr. Hasan Sözbilir yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Anadolu karası bu ana fayların kontrolünde yamulmakta, gerilim ve stres altına girmekte. Bir de bu fayların çevresinde dağılmış yüzlerce tekil fay segmenti ve Türkiye karası üzerinde ve etrafındaki denizlerde kırıldığında büyüklüğü 6 ve daha büyük deprem üretebilecek bin civarında fay segmenti bulunuyor. Helen-Kıbrıs Yayı üzerinde meydana gelen depremlerde açığa çıkan enerji, Ege-Anadolu levhası içindeki faylara da aktarılabilir.”