Gündem

ARICILAR, 8.ULUSLARARASI KONGREDE BULUŞTU

8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi Marmaris’te yoğun bir katılımla başladı. 24-27 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrenin açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, planlı üretim dönemi ile birlikte arıcılık sektöründe hem üreticileri hem de tüketicileri ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yapıldığını belirterek yakın zamanda imza altına alınacak iki yeni protokolün de müjdesini verdi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da konuşmasında Muğla’da bir “Çam Balı Araştırma Enstitüsü” kurulması önerisinde bulundu.

8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi Marmaris’te başladı. Yoğun katılımın gözlendiği kongrenin açılış töreninde; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı,  Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Veli Türk, Bilim Kurulu Başkanı Mustafa Avcı ve Apimondia Temsilcisi Riccardo Sebastiani birer konuşma yaptı. Kongreye katılanlar arasında Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber ile Muğla’dan ve çeşitli illerden Marmaris’e gelen arıcılar ve arı ürünlerinin üretim ve satışını yapan firmaların temsilcileri de vardı.

Kongrenin açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, özellikle arıcılık ürünlerinde gıda arz güvenliğini sağlamak adına güçlü bir vizyon ortaya koyduklarını belirterek, hedeflerinin sektörde sürdürülebilirlik, kayıtlılık, kalite ve verimlilik olduğunu ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılında 80 binden fazla üreticiye 473 milyon TL destekleme ödemesi yaptığını hatırlatan Gümen, yeni üretim planlaması ve buna bağlı olarak hazırlanan destekleme modeli ile arıcılara verilecek desteklerle ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Yeni desteklemelerimiz çok daha etkin, çok daha verimli olacak. İlk kez genç ve kadın üreticilerimize, gezginci arıcılarımıza, birinci derece örgüt üyelerimize ekstra destekler vermeye başladık. Böylece destekleme oranlarında geçen seneye göre yüzde 200'den fazla artış sağlamış olduk. Yayımladığımız Arı Ürünleri Yönetmeliği Tip Sözleşmesi ile üreticilerimizi korumak, sözleşmeli üretimi yaygınlaştırmak ve adil şartlarda sözleşme yapılmasını sağlamak adına önemli bir adım daha attık. Ayrıca, yeni Arıcılık Yönetmeliği ile sahada arıcılarımızın yaşadığı sorunların giderilmesi için önemli düzenlemeler yaptık. Konaklama noktalarının sayısallaştırılması işlemini 2024 yılının sonuna kadar tamamlayacağız. Islah çalışmalarını da ısrarlı bir şekilde takip etmeye ve ilerletmeye gayret ediyoruz.”

GÜMEN: ANADOLU ARISI ISLAH PROTOKOLÜ İMZALANIYOR

Önümüzdeki günlerde arıcıları yakından ilgilendiren iki ayrı protokolü imzalayacaklarını da belirten Gümen, “Bunlardan ilki, Bakanlığımız ile Türkiye Arıcılar Birliği ve Türkiye Bal Üreticileri Birliği arasında Kolonilerin Tanımlanması ve Kayıt Altına Alınması protokolü, diğeri ise Anadolu Arısı Islahı ile ilgili bir protokol. Hızlı bir şekilde imzalama aşamasına geçeceğiz” diye konuştu.

Bal mevzuatını değiştirerek üreticiden tüketiciye balın kontrolünü sağladıklarına, taklit ve tağşişe ise göz açtırmamaya kararlı olduklarını da değinen Gümen, "Son dönemde uygunsuz ürünleri yeni yöntemle ifşa etmeye başladık. Son değişiklikten sonra 44 firmanın 102 tağşişlibal sattığı kamuoyu ile paylaşıldı. Tüketicimizin, işin doğasına aykırı fiyatlarla satılan balları almamaları gerekiyor. Bakanlığımızın telefonlarından ihbarda bulunarak gerekli denetimleri yapmamıza katkı sağlamalarını istiyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Gümen, suyu merkeze alan üretim planlaması modeli ve bunu destekleyen yeni tarımsal desteklerin yanı sıra arazilerin etkin kullanımı, sözleşmeli üretim, teknoloji kullanımının artırılması, tarımsal örgütlenme ve kırsal kalkınmada yapılan reformlara dair bilgiler verdiği konuşmasında, “Arı ürünlerinin üretimini arttırmayı ve kayıt altına almayı, destek sağlamayı, bal ormanlarını arttırmayı, verimliliği teşvik etmeyi ve arıcılarımızın refah düzeyini arttırmayı temel önceliğimiz olarak belirledik. Attığımız tüm adımlar, dünyadaki toplam üretimde önemli paya sahip olduğumuz arıcılık sektörümüzün büyümesi ve gelişmesine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin Muğla’mıza, Marmaris’imize ve ülkemize hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık da “Arıcılık denince dünyada akla ilk gelen ülkelerden biri Türkiye, Türkiye denince de Muğla’dır. Muğla, sadece arıcılıkta değil, deniz, kum, güneş turizmi, tarihi ve kültürel varlıkları, ormanları ve su ürünleri gibi birçok alanda ülkemizin en önde gelen illerindendir. Adeta yeryüzü cenneti olan bu bölgeye, Allah her türlü nimeti bahşetmiştir. Bunun için şükrediyoruz ve bu güzellikleri korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz”diye konuştu.

Kongrenin açılış töreninde bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da 2020 yılından bu yana yaşanan küresel iklim değişikliği, pandemi, yangınlar, bölgesel savaşlar ve yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremler nedeniyle tarım sektörünün sıkıntılı dönemlerden geçtiğini hatırlatarak, “Devlet, millet, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları olarak el ele, kol kola vereceğiz ve bu zorlu koşullarda bile üretmeye devam edeceğiz. Tek başımıza bireysel olarak mücadele edemeyiz, birlik olmalıyız” mesajı verdi.

SAYLAK: MUĞLA’DA ÇAM BALI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Çam balının Muğla’nın çok önemli bir marka değeri ve gururu olduğunu söyleyen Saylak, “Turizm cenneti Muğla’nın bu değeri çok daha iyi anlatabilmesi gerekiyor.  Bunun için de yarından tezi yok Muğla’da bir Çam Balı Araştırma Enstitüsü kurulmalı. Yeni Zelanda’nın Manuka Balı, bugün kilosu 100 dolardan aşağı satılmıyor. Hakkında bin 300 tane bilimsel yayın var. Muğla Çam Balı ile ilgili bilimsel yayın sayısı ise 100’ü bile bulmuyor.” diye konuştu. Saylak, bir  diğer hususun ise yangınlar nedeniyle yok olan alanlar yerine yeni basralı çam alanları oluşturulması ve bu bölgeler “Bal Çamı” ibaresinin getirilmesi olduğunu belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak kongredeki konuşmasında, Muğla’da arıcılığın ve çam balının geleceği için hayata geçirilen projeler hakkında da bilgi verdi. Apimuğla oluşumunun paydaş kurumların katkısı ve emeğiyle üretim noktasına geldiğini hatırlatan Saylak, “Katma değeri yüksek arı ürünleri ile üreticilerimizin gelirlerini artırmayı hedefliyoruz. İl Müdürlüğü olarak ayrıca Muğla Arısını Islah projesini sürdürüyoruz. Bugün, ilimizde 100 tane eğitimli genç arıcımız, sadece ana arı üreterek geçimini sağlayacak noktaya geldi. Bir diğer projemiz ise Yerelde Kırsal Kalkınma Modeli; Muğla projesi. Çam balı da dahil olmak üzere tüm yöresel ürünlerimizi hep birlikte satabileceğimiz satış noktaları ile tarımı turizm ile entegre edebileceğiz. Köyceğiz’de Valilik YİKOB desteğiyle ApiMuğla ürünlerinin sağlık turizminde kullanımını sağlayacak projemizi başlattık. 2025 yılında temelini atacağız. Taklit ve tağşiş konusunda da çok kararlı bir mücadele başlattık. Bu hafta itibariyle, sahte ve ucuz ürün satışı yapan marketlerde denetimlerimizi sıkılaştırıyoruz. Fakat bu topyekun bir mücadele. Tüketicilerimizin de bizlere bu konuda destek olmasını umuyoruz.” İfadelerini kullandı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de konuşmasında Muğla'nın sahip olduğu zengin bitki örtüsünden ve endemik çeşitlilikten bahsetti.

Arıcılığın Türkiye açısından stratejik öneme sahip bir sektör olduğuna dikkati çeken Şahin, "2008 yılından bu yana iki yılda bir Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresini düzenlemekteyiz. Türkiye bal pazarında ve arıcılıkta lider ülke." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve katılımcılar üreticiler ve firmalar tarafından kurulan stantları gezerek bilgi aldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün standı, etkinlik alanının en fazla ilgi gören noktalarından biri oldu. İl Müdürü Barış Saylak, standı ziyaret eden misafirlerle tek tek ilgilendi.