“Her Bir Kuruş Arıcının Cebinden Çıkıyor”

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk,” Her bir kuruş arıcının cebinden çıkıyor. Arıcının durumu öyle ahım şahım bir durum değil. Son zamanda, yangınlar, kuraklık, ekonomik sıkıntılar derken arıcılar zorlanıyor. Bizim arıcının cebindeki parayı korumamız lazım, katkı vermemiz lazım. Arıcının cebine 1 lira bırakırsak 1 milyon puanımız var. Bu bir defa verilen bir şey değil. Çünkü arıcı geliyor, depomuzdaki şekeri başka bir yere götürüyor, ondan yaptırıyor. Biz arıcıya kolaylık sağlayacağız. Şekerden alıp gidecek. Aynı zamanda hem de paradan tasarruf edecekler. Günümüzde gittikçe üretimden uzaklaşma var. Üretici ürettiği üründen uzaklaşıyor. Ürünü herkesin yiyebileceği bir fiyat ortaya koymamız lazım. Bence zam çözüm değil” sözlerini söyledi.

“Bu işe gönül vermiş üreticilerimiz var“

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, her zaman özellikle çiftçinin yanında olmaya gayret ettiğini söyleyerek ,” Biz özellikle Muğla’da tarımsal üretime destek için her alanda büyük bir gayret içerisindeyiz. Yine doğayı destekleyecek, ekonomiyi destekleyecek, çiftçiyi destekleyecek birçok projeye imza atıyoruz. Tarımsal desteklerden bahsetmek gerekirse; yerel tohum desteği, fidan desteği, toprak analiz laboratuvarı, meyve sebze kurutma tesisi, alım garantili üretim ve diğer bütün kooperatiflerle güç birliği halinde çok önemli hizmetleri Muğla’nın dikkatine sunuyoruz. Tabi arıcılık Muğla’mız için çok önemli bir sektör. Türkiye’de üretilen çam balının neredeyse hepsi Muğla’da üretilmekte. Ciddi bir potansiyelimiz var ve bu işe gönül vermiş üreticilerimiz var. Bu işten geçinen çok büyük bir nüfus var. Yani Maybir’in 4170 üyesi olduğunu düşündüğünüzde nasıl bir nüfusa hizmet ettiğini de, ekonomisini de nasıl bu konuda desteklediğini de anlayabiliyorsunuz. O yüzden çok önemli bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Bundan sonra da arıcılarımızla daha farklı projelere de her zaman birlikte çalışmak, birlikte imza atmak istiyoruz. Burada 100 kilogram saat kapasiteli bir arı yemi üretim tesisi yapılacak. Üreticilerimize belli bir oranda indirim yaparak bu sağlanacak. Yani üreticimizin cebine belli bir rakam kalmış olacak. Onu da yine kendi ihtiyaçları için kullanacak. Sağlıklı bir üretim yapması sağlanacak” dedi.

Aras, Muğla’da arıcılığı en güzel şekilde temsil etmek istediğini belirterek,”Muğla’da da bir arıcılık tarihi var ve devam ediyor. Bunu da yine Muğla’mızda kalıcı bir şekilde, en güzel yerde de temsil etmek istiyoruz. Bunu da birlikte yapacağız. Ben başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bizim Muğla Planlama Ajansı’nda yaptığımız çalışma da çiftçilerimizin yüzde 65’inin yaptığı işten memnun olmadığını, para kazanamayıp zarar ettiğini tespit ettik. Yüzde 35’i de ben bu işi bırakacağım diye net bir şekilde söylemiş. Üretimi arttırmamız gerekiyor. Çünkü insanlar artık üretimden uzaklaşıyorlar. Bunu bütün tarımsal ve hayvansal ürünler için söyleyebiliriz. Çünkü maliyetler o kadar fazla ki insanlar artık, üretmese daha karlı iş. Ürettiğini satamıyor, satsa bile ucuza satmak zorunda kalıyor. Ama son tüketici çarşıda bu alışverişi yaparken fahiş fiyatlara satın alıyor. Ama burada üretici kazanamıyor. Bu defalarca dile getirilen bir şey ama bir türlü bunun çözümü bulunamıyor. Bizde yerel yönetim olarak arıcılarımızın veya diğer tarımsal üreticilerin temsilcileriyle bu konuyu konuşup Muğla’mızda bu konuda neler yapabiliriz diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben bu işbirliğinin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah arıcılarımızın da derdine derman olmuş oluruz” ifadelerini kullandı.

Sıla Akgül’ün ismi yaşayacak Sıla Akgül’ün ismi yaşayacak

Açıklamaların ardından, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk arasında protokol imzalandı.