Gündem

“Anneleri Aşılat, Buzağını Yaşat Projesi” Eğitim Toplantısı Ortaca’ da yapıldı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Muğla Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürüttüğü “Anneleri Aşılat, Buzağını Yaşat Projesi” kapsamında Ortaca ilçesinde çiftçi toplantısı düzenlendi. Toplantı, Ortaca Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda, Köyceğiz ve Ortaca ilçelerindeki hastalıktan ari işletme sahiplerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıya Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, İl Müdür Yardımcısı Dr. Songül Topal, şube ve ilçe müdürleri katıldı. Eğitim kapsamında üreticilere projeye dair kapsamlı bilgi verildi.

Toplantı, üretici Mesude Uysal’ın konuşmasıyla başladı. Ardından söz alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, tarımsal hizmetler alanında yürütülen projelere değinerek, “Belediyemiz tarım alanında pek çok projeye imza atıyor. Bunlardan biri de Muğla Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Anneleri Aşılat, Buzağını Yaşat’ projesidir” dedi.

“Gıda Güvencesi İçin Tarım ve Hayvancılık Şart”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar da konuşmasında tarım ve hayvancılığın stratejik önemine dikkat çekerek, “Günümüzde ekonomik ve sanayi anlamında güçlü ülkeler, geleceklerini tarım ve hayvancılığa yaptıkları yatırımlarla garanti altına almaktadır. Artan dünya nüfusu ve güvenilir gıdaya olan talep göz önüne alındığında, bu sektörlerin önemi daha da artıyor. Ülkemiz ise coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği sayesinde sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim açısından büyük avantaja sahiptir” dedi.

Muğla’da Ari İşletme Sayısı Artıyor

Baydar, Türkiye’de tarım işletmelerinin büyük çoğunluğunun küçük aile işletmelerinden oluştuğunu vurgulayarak, bu işletmelere sağlanan desteklerin önemine değindi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni destekleme modeli ve Ari İşletme Eylem Planı ile bu işletmelere pozitif ayrımcılık tanındığını söyleyen Baydar, Muğla’da son 4 yılda 144 işletmeye hastalıktan ari statüsü kazandırıldığını açıkladı. Ari işletmelerde brusella ve tüberküloz gibi hayvan hastalıklarının tespiti için düzenli testler uygulandığını ve önlemler alındığını da ifade etti.

5.000 Gebe İneğe Aşı Uygulaması

Proje kapsamında, Muğla Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışmalarıyla, il genelinde hastalıktan ari işletmelere veteriner biyolojik ürün desteği sağlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilen 10.000 doz aşı ile 143 ari işletmede bulunan yaklaşık 5.000 baş gebe ineğin aşılanması hedefleniyor.

Gebelik döneminde ineğe uygulanan iki dozluk E.coli, Rotavirus ve Coronavirus üçlü karma aşısıyla, doğacak buzağıların bağışıklık kazanmaları ve kolostrum yoluyla gerekli antikorları almaları sağlanacak. Bu sayede ari işletmelerde ishal kaynaklı buzağı ölümlerinin %5’in altına düşürülmesi, dolayısıyla kârlılık ve verimliliğin artırılması amaçlanıyor.

Eğitim toplantısı, Büyükşehir Belediyesinin Sunumu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Kuray’ın bilgilendirmeleri ve ardından proje kapsamında temin edilen Buzağı Biberonlarının dağıtımı ile son buldu.