YENİ YILIN İLK MECLİSİ YARIN TOPLANIYOR YENİ YILIN İLK MECLİSİ YARIN TOPLANIYOR

Muğla AFAD İl Müdürlüğünce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda, Muğla’nın afetselliği konuşularak, İl Müdürü İsmail Özkan tarafından Eylül 2021 ayına kadar yapılacak olan planların sunumu yapıldı.

Hazırlık toplantısına Muğla Valisi Orhan Tavlı, MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bayrakdaroğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, AFAD İl Müdürü İsmail Özkan, kurum müdürleri ve çalışanlar katıldı.

Kurum üst yöneticilerine İRAP konusunda bilgilendirme sunumu yapan İl Müdürü İsmail Özkan, “İl Afet Risk Azaltma Planlarının, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde "Ülke düzeyinde uygulanacak afet ve acil durum müdahale, risk yönetimi ve zarar azaltma planlarını yapmak veya yaptırmak" başlığı ve Uluslararası düzeyde ise; Birleşmiş Milletler’in Afete Dirençli Şehirler Kampanyası, Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi (SFDRR) öncelikleri ve hedefleri doğrultusunda hazırlanması gerektiği vurgulanmıştır. Ülkemizde afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılması çalışmaları kapsamında tüm illerde İRAP planının 2021 yılı içerisinde tamamlanmak üzere çalışmalara başlanmıştır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımızın talimatıyla; İlimizin afet risklerinin belirlenmesi ve belirlenen afet risklerinin azaltılarak can ve  mal  kayıplarının  asgari düzeye indirilmesi amacıyla, İl Afet Risk Azaltma Planının (İRAP) hazırlanacağı bildirilerek, bu çerçevede planın yapılması çalışmalarının başlatılması talimatı verilmiştir” dedi.

Yapılması gereken planları aktaran Özkan, “İlimiz öne çıkan afet tehlikelerinin belirlenmesine yönelik İlimiz kamu kuruluşlarının katıldığı anket çalışması yapılmaya başlanmıştır. Anket sonucuna göre; Deprem, Meteorolojik (sel/su baskını, dolu, fırtına)  ve iklim değişikliği (kuraklık) kaynaklı afetler, Taşkın, Kütle Hareketleri (kaya düşmesi, heyalan, çığ), yangınlar (yangın/ orman yangını) ve bulaşıcı hastalıklar gibi afet türlerinin Muğla İRAP Planının konusunu oluşturmasına anket sonucu kararlaştırılacaktır. İl afet risk azaltma planlarının bölümlerini sırasıyla;  İlin Genel Durumu, Tehlike ve Risk Değerlendirmeleri, Mevcut Durum Analizi, Afet Risk Azaltma Amaç, Hedef ve Eylemleri ile İzleme ve Değerlendirme bölümleri oluşturmaktadır” dedi.

Muğla’nın afet risklerinin azaltılması için amaç, hedef ve eylemlerin yer aldığı plan hakkında Özkan, “AFAD başkanlığımızın koordinesinde ilerleyen Muğla İRAP Planının Eylül ayı sonuna kadar tamamlanması sürecindeki İlin Genel Durumunu yansıtan Mödül-1 Şubat 2021 de tamamlanacaktır. Modül-1 ve Modül-2 nin içeriğini oluşturma yönünde diğer kurum ve kuruluşlardan uzman personel ve geçmiş yıllara ait bilgileri isteme çalışmalarımız başlamış olup devamında Mevcut Durum Analizini içeren Modül-3 için çalıştaylar yapılacaktır. Modül-4 ise Afet Risk Azaltma Amaç, Hedef ve Eylemlerini içermektedir. Modül-5 ise İzleme ve Değerlendirmelerden oluşmaktadır” şeklinde konuştu.