CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının emekçinin ve emeklinin hakkını çalmak olduğuna değindi.

“TÜİK EMEKÇİNİN EMEKLİNİN HAKKINI ÇALDI”

Milletvekili Girgin TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“TÜİK yine yapacağını yaptı. Resmi enflasyonu düşük göstererek çalışanın emeklinin hakkını çaldı.Resmi enflasyon aralık ayında yüzde 1,18; yıllık bazda ise yüzde 64,27 oldu. ENAG verilerine göre yüzde 137.55. TÜİK tartışmalı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ve emeklinin kaderini belirledi.Herkes sokakta enflasyonu görüyor, açıkta işlenen günahın tenhada özrü olmaz. Halk markette pazarda “enflasyonu hissediyor” noktasını geçti şaşkınlıkla hayretler içerisinde izliyor.Emeklinin, emekçinin, dul ve yetimin yenen kul hakkının hesabı elbet sorulur.”

“EMEKLİ BU PARAYLA NASIL GEÇİNECEK?”

2002 düzeyine gelmek için en düşük emekli aylığının 11 bin 900 lira olması gerektiğini savunan Milletvekili Girgin, “En düşük işçi emekli aylığı 2002'de asgari ücretin yüzde 40 üstündeydi. 2022’de asgari ücretin yüzde 36 altına düştü. 2002'deki düzeyini koruması için en düşük emekli aylığının2022’de 7 bin 700 lira, 2023’te (asgari ücretin yüzde 40 fazlası) 11 bin 900 lira olması gerekiyor. Oysa Hazine desteğiyle sadece 3 bin 500 lira. Emekli bu parayla nasıl geçinecek?” diye sordu.

Zam oranları hassas dengeler gözetilerek belirlendi Zam oranları hassas dengeler gözetilerek belirlendi

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET OLMALIDIR”

Enflasyon farkının zam olmadığını söyleyen Milletvekili Girgin, “TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla memura verilecek zam geçinmeye yetmez. Devletin memuru yoksulluk sınırı ile açlık sınırı arasında can çekişiyor. Enflasyon farkı zam değildir. İntibak yasasıyla, aylık bağlama oranının düzeltilmesiyle, refah payı verilmesiyle, gerçek enflasyon farkı verilmesiyle, en düşük emekli maaşı asgari ücret olmalıdır” dedi.