Şenlikte açıklamalarda bulunan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal,”Bu şenliğin sahibi hepimiziz. Atamızın ilkeleri ve cumhuriyetin değerleri doğrultusunda her zaman bu ilkeleri ve değerleri rehber alarak, geçmişimizden, kendi köklerimizden beslenerek, oradan aldığımız güçle geleceğimizi hep beraber inşa edeceğiz” dedi.
Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde Menteşe Belediyesi’nce gerçekleştirilen Uluslararası 31. Muğla Kültür ve Sanat Şenliği başladı. Şenlik ateş yakma töreni ile başlarken, Belediye Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisi ile devam etti. Şenlikte konuşan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, bu yıl otuz birinci kez düzenledikleri Muğla Kültür ve Sanat Şehri'ni planlarken Muğla’nın özünü, Muğla’nın kültürünü, Muğla’nın değerlerini daha da ön plana çıkarmak istediklerini belirtti. Köksal sözlerine şöyle devam etti: “Her zaman hep söylediğim gibi yerel farklılıklarımızı tarihimizi, doğal ve kültürel mirasımızı koruyarak gelecek nesillere aktarmayı hedefledik. Bu şenlikte Muğla'nın zengin mirasını yaşatmayı ulusal ve uluslararası alanda güzel Muğla'mızı daha görünür kılmayı hedefledik. Geçmiş yıllarda şenlik kapsamında yapılan Karabağlar Kavun Yarışması ve Trapskit Kurşun Atış Yarışması ayrı etkinlikler olarak düzenlendi. Bunlarışenlik kapsamından çıkardık ve bu etkinliklerimizi geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdik. Güzel Arasta'mız, Değirmendere'miz, Karabağlar Yayla'mız gibi eşsiz alanlarımızışenliğimizin etkinlik noktaları olarak belirledik. Çünkü bu yerler sadece şehrimizin değil, bizim yaşam biçimimizin, yaşam kültürümüzün, kimliğimizin çok önemli birer parçaları. Evet, bu şenlikte yöresel mutfağımızı, coğrafi işaretli yerel ürünlerimizi, ZB'imizi, masallarımızı, yani kültür mirasımızı tanıtmayı hedefledik. Saburhanemizin mistik atmosferinde üniversite öğrencilerimizle buluşalım. Muğla'nın tarihi evlerinde sanatçılarımızı ağırlayalım istedik. Aras'ta da el emeği ürünlerini üreten çok değerli sanatçılarımıza destek verelim istedik. Yürüme Muğla diyerek Değirmendere Kanyonu'nda güzel bir yürüyüş planladık. Ege'nin eski masallarını çocuklarımıza hatırlatmayı ve yörük kültürümüzü yeniden anımsatmayı istedik.
“BU ŞENLİĞİN SAHİBİ HEPİMİZİZ”
Köksal, şenliğin her bir köşesinde çocuklar için oyun alanları, atölyeler planladıklarını ve hazırladıklarını söyledi. Tiyatroyu çocuklarla hep birlikte yapmayı ve birlikte izlemeyi istediklerini vurgulayan Köksal.” Fotoğraf sanatçısıçok değerli abim Erdinç Özal'ın Muğla karelerinde bir yolculuğa çıkalım. Raşit Çavaş'ın taş evinde yirmi beş bin kitap arasında kaybolalım istedik. Yönetmen Yüksel Aksu'yla bir sinemacı gözüyle şehrimize bakalım. Mimar Ertuğrul Aladağ ve sevgili Kerem Ekinci'yle Muğla'nın mimari mirasını koruma çabasını ve süreç içinde nasıl gelişmeler olduğunu ele alalım istedik. bir semte adını veren tarihi hamamda Sekibaşı Hamamımızda Profesör Doktor Devrim Erbil hocamızın eşsiz eserleriyle güzel bir resim sergisi açmak istedik. Yaşanmışlarla yeni türküyü genç arkadaşlarımızla da Pinhani'yi Muğla'mızın tam kalbinde Cumhuriyet Meydanı'nda dinlemek istedik. Yine büyük bir hayali gerçekleştirelim. Cumhuriyet gazetesi Yunus Nadi ödül törenini şehrimizde burada yapalım. Aydınlarımızla, romancılarımızla, şairlerimizle, sosyal bilimcilerimizle, karikatüristlerimizle bir araya gelelim istedik. Ve tüm istediklerimizi bir araya toplayıp sizlerin huzuruna getirdik. 1984 senesinde çok değerli belediye başkanımız Erman Şahin başkanımızla Muğla Kültür Şenliği adı altında başlayan ve sonraki belediye başkanlarımız tarafından titizlikle devam ettirilen bunca emeğin ürünü olan tüm şenlikleri teker teker saydık. Otuz sayısına ulaştık. Hepsine saygı duyduk. Bu nedenle bu şenliği 31.şenlik olarak duyurduk. Ötesinde Büyükşehir Belediye Başkanım Ahmet Aras ile Menteşe diye yazılsa da Muğla diye okunur dedik; şenliğimizin adını Muğla Kültür ve Sanat Şenliği olarak koyduk. Bu şenliğin sahibi hepimiziz. Atamızın ilkeleri ve cumhuriyetin değerleri doğrultusunda her zaman bu ilkeleri ve değerleri rehber alarak, geçmişimizden, kendi köklerimizden beslenerek, oradan aldığımız güçle geleceğimizi hep beraber inşa edeceğiz.Buradan size seslenirken bu coşkuyla, bu heyecanla ve yepyeni bir vizyonla şenlik ateşimizi birazdan hep birlikte yakacağız” ifadelerini kullandı.
Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş ise yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerle kültürü yaşatmanın, gelecek nesillere aktarmanın, geliştirmek, yakalanabilenleri muhafaza etmenin çok önemli olduğunu belirtti. Eriş,”Bu konuda büyük çaba gösteren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras olmak üzere, Menteşe Belediye Başkanımız olsun, gösterdikleri bu büyük gayret ve özveriden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Tabi uzun bir hazırlık sürecinde birçok arkadaşımızın emekleri var. Ben emeği geçen tüm arkadaşlarımızın emekleri için kendilerine minnettarım. Şenliğimizin de memleketimize iyi şeyler bırakmasını temenni ediyorum”dedi.
Şenliğe; CHP Muğla Milletvekilleri Süreyya Öneş Derici ve Gizem Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal katıldı.
Şenliğin ilk günü, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.