Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olarak sosyal yardıma ihtiyacı olan herkese destek olduklarını söyleyen Yakup Kütük, “Biz genellikle dezavantajlı dediğimiz çocuk, kadın, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerimiz sosyal yardıma ihtiyacı olanlar gruplarıyla çalıştığımız için hassas çok özel ve genellikle de yaralı insanlarla ve yaralı yüreklerle çalışıyoruz. Biz arkadaşlarımız ile aynı zamanda yara saran bir kurumuz. Bize gelen sıkıntı yaşanmış, dertli insanların derdine derman olan bir kuruluşuz. Bizim bütün işimiz insana yatırım. Bütün işimiz insanla alakalı. İnsanı yaşatmak için bizim devletimizin adına biz de insanlara yatırım yapıyoruz ve bizim bu personelle yapıyoruz. Dolayısıyla hani bir demirle, bir betonla, bir ağaçla uğraşmıyoruz. İnsanla uğraşıyoruz. Hem de gerçekten insanla uğraşmanın yoruculuğu, yıpratıcılığıyla da mücadele ediyoruz.” diye ifade etti.
Muğla’da 2024 yılında 1,11 milyar lira sosyal yardım yapıldı
2024 yılında Muğla’da 30 bin haneye 1,11 milyar lira sosyal yardım yaptıklarını belirten Kütük, “Bakanlığımızın hak temelli, sosyal dayanışmayı teşvik eden, hesap verilebilir, nesnel kriterlere bağlı, sürdürülebilir sosyal yardımlaşma ve dayanışma sistemi, değişen koşullara göre sürekli yenilenmektedir. Muğla ilimizde 14 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız bulunmaktadır. Gıda, eğitim, sağlık, şartlı nakit transferi ile proje desteklerini içine alan sosyal yardımlar kapsamında 2024 yılında 30 bin 209 hane sosyal yardımlardan faydalanmıştır. Sosyal yardım miktarı ise 1,11 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Muğla ilimize 2003-2024 yılları arasında yaklaşık 4,83 milyar lira sosyal yardım kaynağı aktarılmıştır” diye konuştu.
“12 kapasiteli yerde 38 çocuk kalıyordu”
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Muğla’ya geldiği zamanlarda kabul birimlerinde kapasitenin üstünde çocuğun kaldığını ve bu sorunu hızlıca çözdüklerini belirterek, “Muğla'da 12 kapasiteli bir ilk kabul birimimiz vardı ama ben oraya ilk ziyaret ettiğimde ilk kabul biriminde yaklaşık 38 tane çocuk vardı. 12 kapasiteli yerde 38 tane çocuk. Hastanede bir yoğun bakım ünitesi var, bir tedavi ünitesi var ama kapasitesinin iki katı, üç katı daha da gelen var. Hemen bunun çözülmesi gerekiyordu. Çalışmalara başladık ekibimizle beraber, çocuk evleri koordinasyon merkeziyle beraber. Biz bu ilk kabul merkezini şu an Esnaf Odaları’nın yine bu kampüsün içerisinde A blok diye belirttiğimiz yere taşıdık. Şu anda kapasitemiz de arttı. Mekanımız da genişledi, güzelleşti. Çocukları yaş gruplarına göre ayırabileceğimiz kız erkek ayırabileceğimiz yaş gruplarına göre bebekleri ayırabileceğimiz imkanlara kavuştuk. Bu krizi bu şekilde halletmiş olduk, çözdük” dedi.
“4-5 yıl boyunca yıkılabilir raporu olan binada yaşlı bakmışız”
Muğla’nın Menteşe İlçesinde bulunan Kışla Parkı’ndaki huzurevinin 2019 yılında depreme dayanıksız raporu gelmesine rağmen 2024 yılına kadar aynı binada yaşlılara baktıklarını ve ilk ziyaretinde sorunu hızlıca çözdüğünü söyleyen Kütük konuşmasında şunları söyledi:
“Kışladaki huzurevi ziyaretine gittiğimde bir gördük ki o binada 2019 yılındaki analizle çürük raporu çıkmış. Yıkım kararı alınmış ama taşınamamış. Zaman zaman taşınma girişimlerinde bulunulmuş ama taşınamamış. 2019-2024. Yani 4-5 yıldır yıkılabilir rapor olan binada biz yaşlı bakmışız. Bu da bizim ayıbımız. Bu da düzeltilmesi gereken bir alan. Yine aynı şekilde şu anda içinde bulunduğumuz bu binaya kiralanması konusunda da Cumhurbaşkanlığımızda tasarruf tedbirleri olmasına rağmen uygun gördük. Bu binanın kiralamasına bize yetki verip biz bu binaya o yaşlılarımızı taşıdık. Eski binadan deprem ve dayanıklı, daha güçlü, daha konforlu. Evet şehirden uzak ama en azından depreme dayanıklı. Muğla'da deprem bölgesi bir deprem olduğunda yaşlarımızın başına bir şey gelirse bunun hesabını kim verecek gibi bir endişemiz kalmadı. Yine burası da 2019’dan beri boş kullanılmayan atıl bir durumda bulunan bir binaymış. Buraya taşıma imkanımız oldu ve buraya yerleştik.”
Yeni yapılacak huzurevinde yaşlıların gündüz vakit geçirmesi için Aktif Yaşam Merkezi kurulacağını söyleyen Yakup Kütük, “Kışladaki huzur evimiz yıkılıp yerine Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yenisi yapılacak. Daha güzeli, daha moderni, daha kapasiteli bir yer yapılacak. Biz bunu gördüğümüz için yeni yapılacak huzur evi binasının bünyesine bir aktif yaşam merkezi projelendirdik. Büyükşehir Belediyesi Başkanımız da bu konuya çok sıcak baktılar. Gerçekten bu konuda bizi de desteklediler. Biz huzur evi yıkıldığı zaman ne yaparız diye düşünürken Başkan ‘ben yapayım’ diye çıktı. Sonra şunları şunları yapalım dediğimizde evet bunları da yapalım diyebildi. Aktif yaşam merkezi ne demek aktif yaşam merkezi? Muğla'da yaşlıların gündüz gelip vakit geçirebileceği, kaliteli vakit geçirebileceği akranlarla vakit geçirebileceği bir mekan olacak. Şöyle söyleyeyim çocuk grubu sıfır altı yaş grubunun nasıl kreşi varsa yaşlıların da gündüz gidip bakıldığı kaliteli vakit geçirebildiği bir mekan Muğla'mızda inşallah olacak. Yine aynı proje içerisinde gündüzlü engelsiz yaşam ve bakım merkezi projelendirdik. Muğla'daki engellilerimizin çok büyük sorunuydu. Engellisini bırakıp kendisine vakit ayıracağı bir zamanı dilim yoktu. Ya da işte kızı doğum yapmış. Başka bir ilde anne onu ziyarete gidecek ama evde engelli var onu bırakacağı yer yok. Üç gün, beş gün, bir hafta, on gün Evet Muğla'da bu da olacak” dedi.
Çocuk evleri sisteminde, çocukların koğuş sistemiyle kaldığını ve bu yüzden toplumla bir arada olamamalarından dolayı ev ortamında çocukları 5 tane villaya taşıdıklarını söyleyen Kütük, “Fethiye'de çocuk evleri sistemimiz vardı. Koğuş sistemiydi, Bakanlık 2013’ten bu yana Çocuk hizmetlerinde eğitim ve sosyal hizmet kuruluşlarına geçti ama yine Fethiye'de 8-9 kişi aynı odada ve ortamlarda çocuklarımız kalıyordu. Yine o konuyla ilgili çalışmalarımızı da yapıp onları beş tane villaya taşıdık. Yine Fethiye'de daha iyi, daha güzel bir ortama kavuşmuş oldular. Şiddet önleme izleme merkezimiz güçlendirilmesi gerekiyordu. Onu da İl Müdürlüğümüzün alt katına taşıdık. Şu anda güçlendirmesi de herhalde bu ay sonuna kadar bitecek. 10-15 günü kaldı” dedi.
İl Müdürü Kütük, çocuk evleri sistemi sayesinde çocukların az kişiyle ev ortamında yaşadıklarını ve Muğla’da 20 tane ev olduğunu söyledi. Kütük konuşmasında şunları söyledi:“Artık yurtlar ve yuvalar kalmadı. Bunu özellikle altını çizerek söylüyorum. Sevgi evleri diye de bir şey yok. Genelde hep sevgi evleri diyoruz ya. Çocuk evleri kuruluşlarımız var. Çocuk evleri ve bunun başında bir koordinasyon merkezimiz var ve bu koordinasyon merkezine bağlı evlerimiz var. Muğla'mızda 20 tane evimiz var. Çeşitli mahalle merkezde, Fethiye'de, Yatağan'da ve Kavaklıdere'de var. Her evimizde ortalama 6 çocuğumuz var. Her evimizde bu çocuklarımıza bakan 3’er tane bakıcımız var. Bu bize neyi kazandırdı? Eskiden 80-100 kişilik yuvalarda ve yurtlarda çocuklara toplu bakılırken şimdi küçük gruplarda çocuklara bakılabiliyor ve hayatın içinde bakılabiliyor. Menteşe'de, Emirbeyazıt Mahallesi'nde şu apartmanın şu dairesinde bir dairede oturuyorlar. Işte Akyol'da bir dairede oturuyorlar. Tokilerde bir dairede oturuyorlar ve o mahallenin o okuluna gidiyorlar. Eskiden yurtta ve yuvada kalan çocuklarımız hepsi bir okula giderdi. Herkes şu damgayı yerdi. Yurt çocukları. Biz 2024 yılında İl Müdürlüğü’ne başladığımız günden bugüne Muğla'daki en büyük sorun olan binayla ilgili altyapıyla ilgili sorunlarımızı 2024 yılında çözmüş olduk. Bitirmiş olduk. Bundan sonra daha güzel hizmetler, daha kaliteli hizmetler sunmak için sizlerle beraber çalışacağız. Personel sıkıntılarımız vardı. Güvenlik ve bilgi sıkıntılarımız vardı. Bu anlamda Bakanlıkla görüşerek bu konuları çözdük. Eksiklerimiz tamamlandı ama yine Muğla hak ettiği çalışmaya, gerektiği personel sayısına hali hazır ulaşabilmiş değil. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor.”
Muğla’daki yaşlı nüfusunun Türkiye ortalamasına göre yüksekte olduğunu ve yaşlılarla ilgili hizmetlerin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yakup Kütük, “Bizim Muğla'ya geldiğimizden beri yaptığımız çalışmalarda sosyal risk kayıtlarında tespit ettiğimiz bir şey var. Muğla nüfusu yaşlı bir nüfus. Türkiye ortalaması 65 yaş üstü yüzde 10 iken, Muğla'da 65 yaş üstünün Muğla nüfusuna göre ortalaması yaklaşık yüzde 14. Dolayısıyla Muğla'da 65 yaş üstü nüfus çok fazla. Ne yapılması gerekir? Aile Sosyal Hizmetleri olarak bizim Muğla'da önümüzdeki yıllarda bu ihtiyacı ve talebi karşılayabilme adına yeni huzur evleri yapımlarını planlamamız gerekir. Türkiye bu nüfus artışı hızıyla giderse Türkiye'nin nüfus nüfus artışı hızına ve Muğla'daki nüfus artışı hızına bakıldığı zaman 2100 yılında Türkiye nüfusunun 34 milyonlara düşmesi beklenir. Türkiye'deki nüfus artışında 1 iken, Muğla'nın nüfus artışı hızı 1.34. Demek ki Muğla daha da çabuk yaşlanacak. Bir de Muğla'nın tabiat güzelliği, doğal güzelliği, havasının güzelliğinden dolayı emekli olanlarının Muğla'ya gelmesi düşünüldüğünde Muğla'da demek ki yaşlıyla ilgili hizmetlerin daha da geliştirilmesi, daha da güzelleştirilmesi, daha da aktif hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Muğla olması gerekenden daha az koruyucu aileye sahip olduğunu belirten Kütük, “Muğla, nüfusuna oranla ortalamaya bakıldığında şu anda 110 çocuğumuz var. 110 çocuğumuz, 90 ailede kalıyor. Nedir bu koruyucu aile sistemi? Yani biz ailelerin yanına da çocuk verebiliyoruz. Biz bunlara koruyucu aile diyoruz. Bu bu koruyucu aile uygulamasında çocuğu verdiğimiz aileye maddi destek de verebiliyoruz. Çocuğun yaşına okuduğu okula göre destekler verebiliyoruz. Hatta sigortası yoksa aileye sigorta da yapıyoruz. Dolayısıyla bir çocuk, iki çocuk, üç çocuğa kadar olan var. Kardeşleri alanlar var. Bu uygulama daha lokal, daha kaliteli bir uygulama. Muğla'da bu koruyucu aile sayısı 90 tane ama bu sayı bu 200 olmalı. Nüfusuna baktığımız zaman. 110 çocuğumuz var, 250 tane çocuk olmalı. Olabilir mi? Olabilir. Bu potansiyel var mı? Var. Yapabilir miyiz? Yapabiliriz. Bizde de çocuk var. Çocuk evlerimizde şu an yüzün üzerinde çocuğumuz var. Sosyal ekonomik destekle desteklediğimiz bin 300’e yakın çocuğumuz var” dedi.
Muğla’da 2 tane daha kadın konuk evi açılıyor
Belediye işbirliği ile Muğla’ya hizmet ettiklerini söyleyen Kütük, açıklamasında şunları söyledi:
“Kadına yönelik hizmetlerimiz var. Kadın konuk evimiz var. Bodrum'da Belediye’nin işlettiği, Fethiye'de bizim işlettiğimiz iki tane kadın konuk evimiz var. Bu konuda da şimdi gizliliği olduğu için çok adres vermeyeyim. Çok yakın zamanda iki tane daha kadın konuk evi Belediyemizle iş birliğiyle olacak. Hemen bir tanesinin oluru çıktı oluru verdim. 1 tane yeni kadın konuk evimizde açılmak üzere. Açılacak kadın konuk eviyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu anlamda belediyelerimizle çok güzel bir uyum içerisinde bu işleri yapıyoruz. Birlikte yapıyoruz. Birlikte Muğla'ya ve Muğla'nın insanına hizmet ediyoruz.”