Güzide Kasım

Türkiye’nin ve Muğla’nın ilk kadın Valisi Lale Aytaman’ın girişimleri sonucu 1995 yılında kurulan kadın emeğinin değerlendirildiği, yöresel el sanatları işletmesi MELSA’ya dönemin valisi Lale Aytaman ziyarette bulundu.

1991-1995 yılları arasında Muğla Valiliği yapan Vali Lale Aytaman, ilk olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü makamında ziyaret etti.

“EL BECERİSİNİ MUĞLA HALA ÇOK CANLI BİR ŞEKİLDE YAŞATIYOR”

MHP’DE BEKLENMEYEN İSTİFA MHP’DE BEKLENMEYEN İSTİFA

Dokumacılık hakkında değerlendirmeler yapan Lale Aytaman, “Muğla’yı çok özlemişim. Muğla’da yaşadığınız için çok şanslısınız. Ben projeyi başlatırken kadın istihdamının önemine vurgu çekmek istedim. Kadınları tarlalardan alıp evlerinde ürettiklerinin değerlendirilmesini istedim. Bunun için adımlar attık ve Türkiye’de bir numara olabilir. Çünkü bizim tarih öncesinden kalma, genlerimizde olan el becerisini Muğla hala çok canlı bir şekilde yaşatıyor. Genç bilim insanları, bundan sonra tekrar el becerilerinin önem kazanacağını söylüyor. Osman başkanım öncülük ederse ileriye dönük Muğla’ya çok şey kazandırılmış olur” şeklinde konuştu.

“MELSA’NIN KURULUŞU SAYIN VALİMİZİN İRADESİYLE OLDU”

Yapılan çalışmalar hakkında ve kadına yönelik yapılan projeler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Bizim için çok değerli olan Sayın Valimiz benimle olan irtibatını hiç kesmedi. Kendisinden çok ilham alıyorum. Muğla’ya çok önemli hizmetler yaptı. MELSA’nın kuruluşu Sayın Valimizin iradesiyle oldu. Ayrıca yıllarca uğraştığı ipek börekçiliğiyle ilgili bir projesi vardı. Biz, Yeşilyurt Mahallesi’nde Menteşe Belediyemizle birlikte ipek börekçiliğini tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Sadece Yeşilyurt değil, Bayır ve Seydikemer’de de geliştiriyoruz” dedi.

YEŞİLYURT MAHALLESİ’NDE “EL DOKUMACILIĞI MÜZESİ”

Vali Aytaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’den Yeşilyurt Mahallesi’nde hayata geçirilen, kadınların el emeği sergilediği “el dokumacılığı müzesi” yapılmasını rica etti. Aytaman, “Piside el dokumacılığı müzesi kurmanızı istirham ediyorum. Benim elimde örnekler var. Daha sonra size vereceğim” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de, geçmişte kullanılan dokuma tezgâhlarını topladıklarını ve Maşat Mevkiini müze olarak değerlendirdiklerini söyledi. Başkan Gürün, “Piside Maşat mevkiisini müze olarak değerlendiriyoruz. Geçmişte kullanılan dokuma tezgâhlarını topluyoruz. Zaman içerisinde belli oranda yerleştireceğiz. Bir daha geldiğinizde belli oranda düzenlemiş olacağız” dedi.

“DOKUMACILIK GELECEĞE EN BÜYÜK YATIRIM”

26 yıl aradan sonra Muğla El Sanatlarını gezen Vali Aytaman, “Dokumalar tarih öncesinde bizim genlerimizde olan bir şey. Anadolu medeniyeti dokumacılıkla başlamış. Bu konuda yazılarım var. Ne kadar eski bir yetenek ve ileriye dönük ne kadar önemli bir yatırım. Bunun üstünde durulması çok önemli. Muğla çok zengin bir yer. Her 10 kilometre de bir medeniyetle karşılaşıyorsunuz. Yapacak çok iş var. O dönemden hatırlayan olacaktır, ben dokumadan yapılan ürünleri giyerdim. Dokumacılık, en güzel yatırım” şeklinde konuştu.

MELSA HAKKINDA

MELSA ( Muğla El Sanatları Sanayi LTD. ŞTİ.) 1995 yılında Türkiye’nin ilk kadın Valisi Lale Aytaman’ın girişimleri ile kurulan yöresel el sanatlarının, kadın emeğinin değerlendirildiği işletmedir. Muğla’nın 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesiyle MELSA Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kooperatiflerle işbirliği ile yöresel ürünlerin yüz yüze ve internet üzerinden halkla buluştuğu bir merkez olarak faaliyetlerine devam etmektedir.