Geçtiğimiz yıl yaz aylarında orman yangını felaketi yaşanan Muğla sınırları içerisinde orman ve kırsal alanlarda çıkabilecek yangınları önlemek, ormanyangınlarında ve öncesinde alınması gereken tedbirleri, yapılacak işlemleri belirlemek, milliservetimiz olan ormanları yangınlara karşı korumaktır amacıyla alınan 2022 yılı orman yangınlarını önleyici tedbirler açıklandı.
01 HAZİRAN-31 EKİM TARİHLERİ ARASINDA YETKİLİ MAKAMLARIN İZNİNE TABİİ OLACAK
Muğla Valiliği’nceaçıklanan orman yangınlarını önleyici tedbirler kapsamında; “2022 yılı Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun 11.04.2022 tarih ve 2022/01 sayılıkararının 19'uncu maddesine dayanarak aşağıda sınırları belirtilen ormanlara ve ormanlıkalanlara girişlerin, 01.06.2022 - 31.10.2022 tarihleri arasında yetkili makamların iznine tabiiolması, 6831 Sayılı Orman Kanunun 74/b maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9'uncuve 66'ncı maddeleri uyarınca uygun görülmüştür” denildi.
“İZİN ALMADAN ETKİNLİK, PİKNİK YAPMAK VE KONAKLAMAK YASAKTIR”
Alınan genel esaslar şu şekilde:
“Ormanlar ve ormanlık sahalarayetkililerden ve yetkili makamlardan izinli olanların dışında girilmesi kesinlikle yasaktır. Belirtilen sahalar, çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarındaMahalli Mülki Amirden izin almadan etkinlik, piknik yapmak ve konaklamak yasaktır.Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan piknik alanlarından gerekli önlemlerialarak yararlanabileceklerdir. Bu piknik alanlarında dumansız piknik yapılması yönündeuyarılarda bulunulacak, tescilli piknik alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, vatandaşlarayangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak çöp bırakılmaması konusunda denetim vekontrol yapacaklardır. Orman içi ve kenarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucuatık malzemeler, inşaat atıkları ve hafriyatı, cam türü atıklar vb. bırakılması yasaktır.
Orman Kanununun 31 ve 32' nci maddesi kapsamında olan Mahalleler baştaolmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmaküzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitkiörtüsünün yakılması yasaklanmıştır.
“ORMAN İLE TESİS ARASINDA KORUMA BANDI OLUŞTURULACAKTIR”
Orman alanı civarındaki her türlü tesisler ile sanayi kuruluşları; yerleşim yerlerive ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alarak söndürme ve korumaekiplerini kuracaklar ve orman ile tesis arasında koruma bandı oluşturulacaktır. Bu konudakidenetim ve kontrol işlemleri Muğla Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, yetkili ve sorumlu kurumlar tarafından yerinegetirilecektir.
“YETKİLİLERCE İSTENİLMESİ DURUMUNDA HATTAKİ ENERJİYİ KESECEKLERDİR”
Enerji Nakil Hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ile ilgilikuruluşlar (ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. - TEİAŞ - TEDAŞ) hatların, özellikle ormanlıkalanlardan geçen bölmelerinde gerekli hatların, hat altının ve çevresinin bakımlarınıgerçekleştirecekler, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi keseceklerdir.
Belediyeler orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama vedepolama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli işmakinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.
Orman İdaresi, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik ve Belediye Zabıtabirimlerince oluşturulan devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak, gerekirse Kaymakamlarınemirleri ile tüm kamu personel ve olanaklarından, önleyici hizmetler (devriye kontrol vb.) ileyangınlara karşı müdahalede yararlanılabilecektir.
Orman içi ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknikalanları, düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcımaddelerin kullanılması yasaktır.
“ORMANLIK SAHALARDA SÜREK AVI YAPILMASI YASAKTIR”
Mahalli Mülki Makamlarca izin verilen sahalar dışında Muğla genelinde01.06.2022-31.10.2022 tarihleri arasında çadır kurulması ve kamp yapılması yasaktır.
Ormanlık sahalarda sürek avı yapılması yasaktır.
Orman sahilindeki limanlarda (marinalarda) izinli bağlamalar dışında uzunsüreli ve izinsiz bağlamalarla ilgili kontrol ve gerekli işlemler Sahil Güvenlik Komutanlığı veLiman Başkanlıkları tarafından yapılacaktır.
Karayolları güzergâhında seyir ve park halindeki araçlardan yangına sebebiyetverebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam, çöp vb.) atılması ve bırakılması yasaktır.
Yangın ihbarı ücretsiz 112 ACİL No'lu telefonlara yapılabilecektir.”
MUĞLA’DA 24 ORMANLIK ALANA GİRİŞLER YASAKLANDI
İzinsiz girilemeyecekler alanlar ise şu şekilde:
“Gökova -Akbük Ormanları, Ula-Çiçekli Ormanları, Balandağı Ormanları, Gökova- Çamlı -Gelibolu Ormanları, Datça-Reşadiye Yarımadası Ormanları, Datça Sındı Ormanları, Çiftlik-Karadağ Ormanları, Mazı-Kızılağaç Ormanları, Güvercinlik Ormanları, Göktürkbükü Ormanları, Ilbıra Ormanları, İztuzu-Gökbel Ormanları, Dalaman-Göcek-Kapıkargın Ormanları, Dalaman-Göcek-Kapıkargın Ormanları, Yanıklar-İnlice Ormanları, Kayaköy- Ölüdeniz Ormanları, Babadağ-Mendosdağı Ormanları, Faralya-Kelebekler Vadisi Ormanları, Dodurga Ormanları, Çaltıözü Ormanları, Milas-Kayadere-Ören Ormanları, Bencik-Cazgırlar, Bözüyük Ormanları, Menteşeçayı- Kavak Ormanları, Kurukümes- Kozağaç- Hacıveliler- Turgur Ormanları, Erentepe- Nebiköy Ormanları”
Muğla Kent Ormanı, Tescillenmiş Piknik ve Mesire Alanları bu yasak kapsamında değildir. Ayrıca Turizm ve Sportif Faaliyetler'de bulunan işletmeler ve vatandaşlar, uyarılara riayet etmeleri, gerekli tüm önlemlerialmalarıve Mülki Amirin izni, ilgili Orman İşletme Müdürlüğünün bilgilendirilmesikoşuluyla girişlerin yasaklandığı alanlarda faaliyette bulunabileceklerdir. Kritik havahallerinde gerekirse ek yasaklama getirilebilecektir.
CEZAİ HÜKÜMLER
Muğla Valiliğince alınmış düzenleme ve önlemlere tüm ilgililerinuymalarını, iş bu karar ve önlemlere aykırı davranan, mukavemet gösteren ya dauymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanununun 74' üncü maddesi, 5442 sayılı İlİdaresi Kanununun 66' nci maddesi ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32' incimaddesine göre işlem yapılacak.