Türkiye’de ilk defa, Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde de 2022 yılında Uluslararası Malakoloji sempozyumu’nun ikincisi, yine Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Bodrum Deniz Müzesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy, Üniversitesi Bucak sağlık Yüksekokulu iş birliğinde Bodrum Deniz Müzesinde gerçekleşti.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve TUBİTAK tarafından da desteklenen sempozyumda, ülkemiz ve yurt dışından 13 farklım ülke ve 11 yerel üniversiteden 35 bilim insanı, yaklaşık 50 sunum gerçekleştirdi.
Malakoloji alanında önemli katkılar sağlamış bilim insanları, deniz, tatlı, su ve karasal yumuşakçaların biyoloji, ekolojisi taksonomisi, dağıtımı su ürünleri yetiştiriciliği, balıkçılık ve gıda işleme teknolojisi, Helikültür ve arkeomalakoloji konularında orijinal çalışmalarını sundu.
Prof. Dr. Mehmet Zeki Yıldırım ve Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun sempozyum başkanlığını üstlendiği 2. Uluslararası Malakoloji Sempozyumu, Bodrum Deniz Müzesi’ne içlerinde 460 milyon yılık fosil deniz kabuklarının da bulunduğu 167 aileye ait deniz kabuğunun bağışlayan ve müze kurucu ortağı olan, 31 Aralık 2022’de aramızdan ayrılan Hasan Güleşçi onuruna düzenlendi. Sempozyumla eş zamanlı olarak, deniz canlılarının ilham alınarak ortaya çıkarılan 15 eserin sergisi de Bodrum Deniz Müzesi’ne 1-4 Ekim 2024 tarihleri arasında ziyarete sunuldu.
Malakoloji Nedir?
Malakoloji, Omurgasızlar zoolojisinin yumuşakçalarla ilgilenen branşıdır. Yumuşakçalar tür sayısı bakımından eklem bacaklılardan sonraki en büyük hayvan grubudur. Salyangoz, Sümüklüböcek, Deniztarağı, Ahtapot, Kalamar ve çoğu kabuklu olan birçok hayvan bu gruba dahildir. Malakoloji bir alt dalı Konkoloji yumuşakçaların kabuklarıyla ilgilenir’.