Muğla’da alternatif tarım projeleri içinde 2019 yılında başlayan salep üretimi üreticinin hem yüzünü hem de ekonomisini güldürüyor. Salep üreticileri bir ekiyor üç alıyorlar. 1 dönüm üreticiye 3 milyon TL kazandırıyor.    

İlk olarak Muğla ve turistik ilçelerinde hayata geçirilen proje kapsamında yetiştirilen salep orkideleri, verimi ve getirisi ile bölge üreticileri için önemli bir gelir kapısı oldu. Muğla'da kültür bahçelerinde salep yetiştiren üreticiler talebe yetişemiyor.

Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi için başlatılan salep üretiminde gönüllü üreticilerin bir araya gelmesiyle Muğla İli Salep Üreticileri Birliği kuruldu. Birlik Başkanı Volkan Uygun birlik üyelerinin taleplere yetişemediklerini belirterek; “Bizler 62 üreticimizle 38 dönümde salep üretmeye devam ediyoruz. Üreticilerimiz ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hibe yumrularla üretime başladı. Yumruları sıfır rakımdan bin 300 rakıma kadar üretmeyi başardık. Muğla bölgesi de yetişen salep için talep çok fazla. Bu bölgede yetişen saleplerin aroması diğer bölgelere güre daha farklı oluyor.” dedi.

“Üretim Pazar Garantili”

Muğla İli Salep Üreticileri Birliği Başkanı Volkan Uygun; "Salep yetiştiriciliğinde büyük bir başarıya imza attık. Bu üründen 1 ekip 3 alıyoruz. Üreticilerimiz çok memnun. Salep, kozmetik, ilaç sanayi ve gıdada çok aranan bir ürün. Hedefimiz doğadaki saleplerin korunması, üreticilerimizin kültür bahçelerinde salep yetiştirmeleri. Bunu başardık. Birlik olarak üreticilerimize alım garantili ekim yaptırıyoruz. Üreticilerimiz taleplere yetişemiyor. Yürütülen projeyle salep üretiminde üreticiye önemli bir gelir sağlayıp, türün devamlılığını sağlıyoruz. Salebin kilogramı 2 bin ila 2 bin 500 liradan sadece tohumluk olarak ülkenin dört bir yanına gönderiliyor. Şu anda talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Amacımız salep ekimini artırmak." diye konuştu.

LAÇİN'DEN ULA'DA 10 MAHALLEYİ SUYA KAVUŞTURACAK PROJE MÜJDESİ LAÇİN'DEN ULA'DA 10 MAHALLEYİ SUYA KAVUŞTURACAK PROJE MÜJDESİ

Üretici gelirden memnun

Muğla Salep Üreticileri Birliği Başkanı Uygun Muğla'nın salep için bir gen bankası niteliğinde olduğunu belirterek, Birliğin 62 üyesiyle bölgedeki talebi karşılamaya çalıştıklarını söyledi. Üyelerine bir taraftan eğitim verirken bir taraftan da yeni türlerle ekonomiye katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Uygun, "Geçen yıl ilk kez üretim yapan bir üreticimiz 300 kilo ekti 750 kilo geri aldı. Salebin yumrularının satışını yapıyor ve iyi bir gelir elde ediyor. Muğla'nın toprak yapısı ve iklimi bakımından salep için en uygun yer. Bizler üretim yapmak isteyen tüm çiftçilerimize tohum desteğinin yanısıra yetiştirme eğitimi de veriyoruz. Birlik bünyesinde bir tıbbi aramatik bitkiler teknikeri ve bir ziraat mühendisi ile üreticilerimize ekimden hasat sonrasında da satışına kadar destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaret için Başvuru süreci başladı

Muğla bölgesinde yetişen salep için Muğla İli Salep Üreticileri Birliği ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası birlikte coğrafi işaret alabilmek için çalışmalara başladı. Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretinin Muğla’ya kazandırılması hedefleniyor. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanacak.